Batoh Bergans s tlumičem III

3. díl testu nosného systému Spine od Bergans

Norskou “páteř” jsme analyzovali s pomocí nejmodernější měřící techniky. Jak funguje Spine, spirálový rám severských batohů?

Co jsme zjistili? Tady si prohlédněte dva grafy:

Na svislé ose je síla (hybnost batohu, F) a na vodorovné ose čas (t). Zatížení těla silou, produkovanou hmotností nákladu, při každém kroku vyletí vzhůru a zase se vrátí dolů. Velká síla v krátkém čase (křivka 1) vytváří velké tlumící požadavky na svaly a klouby, a v důsledku toho i větší únavu.

Ideálem je proto postupnější rozložení síly do co nejdelšího času (křivka 2). Čím je totiž křivka delší a plošší, tím lépe pro tělo. Ale pozor – tohle je jen základní princip. Ve skutečnosti totiž při každém kroku nevzniká jeden “peak”, ale dva (viz graf 2).

Po počítačovém zprůměrování několika set mých kroků s batohem při rychlosti 6 km/h jsme získali graf průběhu síly (tlaku v Newtonech) v čase při mém průměrném kroku s konkrétním batohem Bergans. Na grafu si všimněte dvou “peaků”. První vzniká při prvotním kontaktu paty s podložkou. Tlak se postupně zvyšuje, ale v polovině kroku se opět sníží. V tuto chvíli jsem totiž došlápl celou ploskou nohy, takže se tlak rozložil do největší plochy. Následuje druhý “peak”, vytvořený postupným přesunem váhy na špičku nohy v odrazové fázi kroku (čím menší je plocha zatížená součtem váhy mého těla a batohu, tím větší je logicky i její zatížení).

 

Ten graf vidíte na obrázku. Co jeho tvar říká o nosném systému Spine? “Graf je poměrně oblý,” říká Aleš Tvrzník. “Síly jsou na něm navíc v rámci celého kroku celkem rozloženy. Kdyby byly oba “peaky” grafu vyšší a pokles mezi nimi nižší, znamenalo by to, že nosný systém batohu příliš nepruží. Vidíme ale, že systém Spine graf zploštil. Dá se shrnout, že takto relativně plynulý a vyrovnaný průběh síly v čase je ideální.”

“Pérování” spirálového rámu batohu se tedy skutečně projevilo. Díky systému Spine na moje tělo působily menší rázové vlny než bez něj. Čím těžší batoh a čím rychlejší chůze, tím větší by to mělo význam. Únava, bolest svalů a kloubů a další večerní následky celodenního treku “natěžko” se nedají přesně stanovit – jsou subjektivní. Graf rázové vlny získaný měřením je ale zcela exaktní.

Dodejme, že ani sebelepší nosný systém batohu nebude dobře fungovat, pokud si správně nenastavíte délku popruhů a nezapnete si bederní pás. Tohle si už ale každý uživatel musí doladit sám.

Více: www.bergans.cz, www.casri.cz

První díl článku si můžete přečíst ZDEdruhý ZDE.

  • Batohy Glittertind jsou vybavené pevnou délkou nosného zádového systému, nabídku naleznete ZDE.Batohy Trollhetta mají inovovaný zádový systém s nastavitelnou délkou zad, nabídku naleznete ZDE.

Text Ivan Brezina, foto autor, Aleš Tvrzník a archiv

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *