Bergans of Norway

Pohybuj se volně, užívej přírodu.

Společnost Bergans of Norway je přední světovou outdoorovou značkou, která vyvíjí a vyrábí špičkové outdoorového a lifestylového oblečení. A nejen to, batohy Bergans získaly po léta vývoje svou neotřesitelnou pozici na absolutní špičce oboru. Jeho nápad ”nošení” batohu a jeho stabilizaci je stále základem pro všechny dnešní moderní anatomické batohy.

Značka Bergans má více než stoletou historii. Představuje ty nejkvalitnější výrobky s atraktivním a funkčním designem z Norska. V současnosti jsou v portfoliu firmy Bergans od Norway batohy, outdorové i stylové oblečení a stany, stejně jako skládací kánoe značky ALLY. Během celé doby stále intenzivně vyvíjí nové produkty.

Dnes je Bergans of Norway jedničkou v inovacích a ve výrobě vysoce funkčního outdoorového oblečení pro nejextrémnější sporty. V úzké spolupráci s testovacím týmem, složeným z profesionálních polárních badatelů a dobrodruhů, ale i řadou zkušených lovců či ve spolupráci s norskými ozbrojenými silami, vyrábí produkty té nejvyšší kvality.

Unikátní dědictví, historie a postřehy znalců o drsném životě v Norsku se odráží v každém výrobku značky Bergans. To vše umožnilo Bergans of Norway získat mnohá ocenění. Tím největším je, že si Bergans v Norsku vybudoval pozici jedničky outdoorového trhu.

Značka Bergans je pro Nory ikonou. Oblečení a vybavení Bergans provádí Nory nejen na polárních expedicích nebo při vysokohorské turistice, ale také každý den na procházkách po lese, se psem, na rybách nebo při cestě do školy, a to se týká i členů norské královské rodiny.



Příběh století

Norská značka se stoletou tradicí, kterou v roce 1908 založil nadaný vynálezce Ole Ferdinand Bergan a obchodník Sverre Young. Firma byla založena, když Ole Bergan vynalezl a nechal si patentovat jako první na světě batoh se zádovou konstrukcí.

Náročné testování expedicemi v arktických oblastech pak výrazně přispělo k budoucímu vývoji jednotlivých produktů. Již v roce 1912 jsme vybavovali batohy polární expedice Roalda Amundsena, Roberta F. Scotta, Ernesta Shackletona a Wilhelma Filchnera, a to vedlo k celosvětovému uznání. Značka Bergans of Norway se tak stala v průběhu 20. století přirozenou volbou pro řadu expedic.

Inspirací pro současné logo se stal obraz malíře Knuda Bergsliena, který namaloval vikingy nesoucí budoucího krále z nepřátelského území do bezpečí. V roce 1945 koupil Ole Bergan práva na užívání motivu obrazu.

Skutečný příběh na pozadí obrazu napsali takzvaní Birkebeinerové neboli „Březonozí“, členové chudého politického hnutí, kteří si nohy obouvali do březové kůry. V norské občanské válce roku 1206 zachránili nemanželského syna krále Haakona III. a umožnili mu stát se příštím králem. Na jejich počest se dodnes běhá závod v běhu na lyžích Birkebeinerrenne.