Dale of Norway

Norské hory, nespoutané vodopády.

Dale of Norway je jedna z největších textilních společnostní ve Skandinávii. Surovou vlnu pere a vyrábí přízi pro ručně i strojově pletené oděvy. Pyšní se dlouhou a jedinečnou historií výroby ekologicky šetrných produktů.
Pletené zboží značky Dale je vyrobeno ze 100% přírodní vlny. Vlněné vlákno je známé jako jedno z nejekologičtějších vláken, která máme k dispozici a často se mu díky jeho vynikajícím vlastnostem říká high-tech vlákno přírody. Svetry jsou pak nejen stylové, ale i praktické a mají využití od turistiky až po rybaření.
Veškerá výroba norské značky Dale je poháněna silou vody – udržitelnou energií pocházející z místních vodopádů v údolí Dale. Firma Dale of Norway je jednou z mála textilních firem, které mají výrobu výhradně v Norsku.
Mnozí ze zaměstnanců Dale of Norway pracují ve firmě většinu svého života, jako jejich rodiče a prarodiče. To jim dává jedinečnou znalost vlny a pleteniny.

Dale of Norway je zároveň předním inovátorem v oblasti vlny a příze. Kolekce je navržena z různých typů vlny, od silné norské vlny, ideální pro trvanlivé pleteniny, až po extra jemnou vlnu Merino, která se používá na první vrstvy oblečení nošené přímo na těle. Za použití jedinečné techniky pletení vznikají oděvy zachovávající si výjimečně dlouho své skvělé vlastnosti.
Současná kolekce Dale se dělí na tradiční svetry, přepracované vzory, pohádkové vzory, outdoorové a sportovní. Dale také nabízí svetry pro děti a řadu vkusných doplňků. Celý sortiment pletených výrobků Dale of Norway nese označení Woolmark, jež zaručuje, že veškerá příze je vyrobená z nejkvalitnější 100% panenské vlny.
Každý vzor svetrů Dale má dodnes svůj význam. Například Setesdal Design evokuje historii a vzpomínky a je to nejuznávanější norský vzor a vzniká už po generace – originální vzor, který stojí za vznikem pojmu „norský svetr“.



Ze strmých svahů norských hor

Do malé vesničky Dale, nedaleko fjordů, které z obou stran lemovaly příkré skály s nespoutanými vodopády, přijel roku 1872 obchodník Peter Jebsen. Dlouholeté zkušenosti z textilního průmyslu Peteru Jebsenovi umožnily rozpoznat potenciál přírodního bohatství a jeho přínos pro malou vesnici.

Přírodní energie vodopádu přímo vyzývala ke spuštění textilky, jež by tuto sílu využívala. Peter byl muž činu, neváhal a okamžitě začal svůj plán realizovat. Textilka Dale byla založena v roce 1879. Její vznik otevřel novou éru pro všechna hospodářství a farmy v okolí. Od této chvíle místní obyvatelé s přístupem k čisté vodě, energii a vlně mohli začít dobývat zcela nové obzory.

První lyžařský svetr vyrobila firma Dale of Norway pro norský národní tým v roce 1956. Od té doby s týmem úzce spolupracuje při zimních olympijských hrách a mistrovstvích světa. Od Olympijských her v Cortině v roce 1965, kde byl představen první olympijský svetr, zůstávají všechny olympijské modely i modely světového šampionátu v kolekci. Stávají se přetrvávající klasikou. Svetry jsou pojmenovány podle míst, na nichž se závody konaly. Oficiální olympijské svetry a svetry norských lyžařů na mistrovství světa učinily z Dale of Norway synonymum pro lyžování na celém světě.

Nyní již po více než 135 letech sídlí společnost stále v údolí Dale a vyrábí krásné a nadčasové svetry a technické svrchní oblečení.