Devold of Norway

Hrdý na svou historii, hnán inovací.

Devold je v České republice a na Slovensku nejdéle působící norská značka specializovaná na výrobu funkčního oblečení z vlny. Přednostmi výrobků Devold je vysoká kvalita, což způsobuje, že se po zkušenostech s ostatním vlněným oblečením na trhu zákazníci k Devoldu vrací a aktivně jej doporučují. Hlavním zaměřením značky Devold je technické vlněné oblečení pro nejnáročnější outdoorové aktivity od vysokohorské turistiky po lyžování. Devold of Norway byl založen v Norsku roku 1853, tedy před více než 160 lety. Společnost zahájila výrobu pletením vlněného oblečení především pro norské rybáře pracující v drsném prostředí severského klimatu.

Výroba společnosti Devold nikdy neopustila Evropu. Dnes je výrobní závod situován v průmyslovém parku města Panevezys ve střední Litvě. Kolekce Devold zahrnuje celou škálu vlněného oblečení, tedy spodní prádlo, ponožky, čepice, různé druhy středních zateplovacích vrstev a pletené svetry.



Z Ålesundu do Langevågu

Historie firmy začala, když Ole Andreas Devold v roce 1853 založil textilní továrnu v Ålesundu. V roce 1868 pak přestěhoval textilní výrobu kvůli lepším podmínkám pro vlastní výrobu elektrické energie do Langevågu. Když roku 1879 Thomas A. Edison vynalezl žárovku, čtyři roky na to Devold s ní osvětlil výrobní závod. Rok poté, co Graham Bell vytvořil první telefon, spojil Devold telefonicky výrobou v Langevågu s kanceláří v Ålesundu. Ole Andreas Devold vždy dbal na to, aby měl pod kontrolou všechny kroky výroby od střihání ovcí po samotné pletení a šití. To platí o firmě Devold dodnes a je tak snad jediným výrobcem vlněných oděvů na světě, který kontroluje celý výrobní proces. Pro zaměstnance firmy Devold of Norway vždy byla a je hlavní motivací chuť vyvíjet oblečení té nejvyšší kvality pro objevitele, dobrodruhy, profesionály a lidi milující aktivní životní styl. A to už více než 160 let. Za rozvojem produkce značky Devold stojí jedni z nejodvážnějších Norů – Roald Amundsen a Fridtjof Nansen, kteří ze svých expedic, kde byli vybaveni oblečením Devold, přinesli cenné informace pro další vývoj vlněných oděvů. V laboratořích firmy Devold of Norway pak vznikaly nové technologie. Devold dodnes vyvíjí nové postupy výroby oblečení tak, aby fungovalo, kdy je třeba. Základní surovina však zůstává stále stejná – vlna.