Jak se správně obléct do bílé stopy?

Stopa! Vyrazit na běžky nebo backcountry lyže a užít si jízdu je skvělý nápad. Ještě lepší je ale vědět, co si nejen na hory obléct. Správná volba oblečení totiž rozhoduje o tom, jak si běžkování a další fyzickou aktivitu v bílé stopě pořádně užít.

Je velmi důležité znát vrstvení, tak abychom netrpěli zimou nebo naopak přehřátím těla.

Pro každého nadšeného sportovce je dnes dodržování systému tří vrstev, již skoro nutnost. Zejména pokud chcete trávit v bílé stopě celé dny, vaše tempo se během dne mění a musíme počítat i s přestávkami, kdy nám hrozí vychladnutí.

První vrstva - spodní funkční prádlo je základ

Funkční prádlo je základem pro každého sportovce. Úkolem spodní vrstvy je odvádět pot od pokožky a udržet tak optimální mikroklima pro tělo. Norské značky a produkty z vlny jsou přímo uzpůsobené na dokonalou spodní vrstvu. V zimě určitě oceníte to, že vlna hřeje i když navlhne, a tím pádem během kratších zastávek neprochladnete. Výběr správného konkrétního modelu spodní vrstvy vždy záleží na intenzitě pohybu a podmínkách.

Norská móda doporučuje jako vhodnou spodní vrstvu pro všechny milovníky běžek pro pány rolák se zipem Devold a pro dámy vysoce prodyšný rolák Devold.

Druhá vrstva - izolační

Druhá vrstva je neméně důležitou součástí výbavy. Zajišťuje totiž tělu tepelnou izolaci v chladných podmínkách a zároveň přemisťuje pot do dalších vrstev. Pokud není tělo nutné zahřát a tepelně izolovat, tato vrstva se vynechává. Vzhledem k intenzitě aktivity i při nenáročném pohybu na běžkách doporučujeme tenčí druhou vrstvu.

Norská móda radí jako druhou vrstvu využít Devold expedition.

Třetí vrstva - ochranná

Na tuto vrstvu jsou kladeny nejvyšší nároky. Třetí vrstva má za úkol chránit tělo před větrem, deštěm, sněhem i chladem. Zároveň by měla zajistit odvod potu a přebytečného tepla ze spodních vrstev. Vybírejte ze široké nabídky přímo u nás na e-shopu pánské bundy a nebo ty dámské.

Kalhoty na běžky by vás neměly omezovat v pohybu, být dostatečně prodyšné ale zároveň vás chránit před nepřízní počasí, kde u běžek hrozí hlavně profouknutí a sníh. Proto zde máme dva tajné tipy. Jeden pro sportovní lyžaře, kdy je důraz kladen na strečovost a prodyšnost: Tajný tip

Druhý je pro dobrodruhy, kteří chtějí na svých lyžích zabloudit i na místa kde stopa ještě není projeta a mohou je čekat překvapení a nástrahy, které jim výlet můžou pěkně prodloužit: Tajný tip 2

A nesmíme zapomenout ani na jeden tip pro holky, které v příjemnějším počasí chtějí vyrazit jen tak nalehko. Stylová sportovní bunda značky Kari Traa bude tím pravým.

Neopomínejte také ani doplňky, které jsou nezbytnou součástí výbavy do hor. Čepice, čelenky, rukavice a nákrčníky vybírejte zde:!

Pro dobrodruhy, kteří se rádi pohybují mimo stopu a poznávají nová místa určitě doporučujeme inspirovat se opět u Norů. Norské Backcountry lyže Asnes díky kovové hraně drží perfektně i na zmrzlém terénu a unikátní odnímatelný středový „tulení “pás zajistí perfektní odraz a stabilitu i při příkřejším stoupání. K tomu výborně pasují maximálně pohodlné a stabilní Backcountry boty Alfa s nepromokavou membránou Gore-Tex, ve kterých Vám určitě nebude zima. Lyže Asnes a boty Alfa jsou primární volbou většiny polárníků mířících do těchto mrazivých polárních oblastí. Obě značky jsou na dotaz k dostání v prodejnách Norská Móda.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *