Norská móda radí, jak se správně obléct na běhání v zimě!

Norská móda je dlouholetým partnerem unikátního závodu 7 Pohoří Trail RUN. Jedná se o závod pro všechny aktivní běžce a nadšence. Při běhu se dostanete do míst, kam se běžně nedostanete a stále objevujete nová. Běží se většinou po lesních cestách a stezkách. Vyzkoušíte si dokonce i tratě fyzických zkoušek Horské služby ČR. V cíli se pak na vás potom čekají atraktivní ceny a bohaté občerstvení. Zní to lákavě? Tak do toho!

Norská móda radí, jak se správně obléct na běhání v zimě!

Jedno krásné přísloví praví, že neexistuje špatné počasí, ale pouze špatně zvolené oblečení. Když se potom vydáte v zimě běhat, platí to rovnou dvojnásob.

Co si tedy obléct, když se chystáte vyběhnout v chladném počasí? Základem je obléci se tak, jako by bylo o deset stupňů tepleji. Když totiž vyjdete ven, budete mít sice pocit, že je vám zima, ale když se rozeběhnete, zjistíte, že se tělo velmi rychle zahřeje. Vždy berte ohled na krátkodobou předpověď počasí a předpokládanou intenzitu běhu.

Oblečení by se mělo skládat minimálně ze dvou vrstev, v případě opravdu chladného počasí nebo nižší intenzity běhu ze tří vrstev: první vrstvou je funkční spodní prádlo.

Funkční prádlo má jedinečnou schopnost odvádět od těla pot. Spodní vrstva ve formě roláku Devold Wool Mesh skvěle splní svou funkci a dodá potřebný komfort i když je propotíte.

Případnou druhou vrstvu do větší zimy by měla tvořit tenká mikina nebo funkční triko, které tělo zahřeje a udrží vlhkost dále od těla. Skvělým tipem může být vlněné triko Devold Duo Active, které dodáváme pro ženy i muže.

A nakonec je zapotřebí třetí vrstva, která chrání primárně před větrem jako bunda Bergans Microlight JKT  a případně i deštěm i sněhem, kdy doporučujeme nepromokavou bundu Bergans Letto.

Jaké zvolit kalhoty na běh?

Nejlépe trochu teplejší kalhoty, než které volíte pro jaro a podzim, z prodyšného, ale zároveň větruodolného materiálu, to vše splňuji kalhoty Begans Floyen

Pod ně, v případě opravdu chladného počasí můžete dát další vlněnou vrstvu, ta skutečně zahřeje a dovolí Vám si běh déle užívat. Ideální jsou podvlíkačky Devold Wool Mesh

Doplňky

Nezapomeňte také na ponožky nebo podkolenky. Jsou nezbytností při běhu v chladném počasí.

V teple musí také zůstat ruce a hlava. Proto nezapomínejte na čelenku nebo čepici a kvalitní rukavice. Na výběr máte ze široké škály přímo zde na e-shopu Norské módy.

Boty

Boty do sněhu volte nepromokavé trailové s hrubší podešví a výrazným vzorkem, doporučujeme ALFA Ramble Advance GTX.

Chystáte se na závody? Poradíme Vám, co jíst před, při a po závodech.

Co jíst před závodem?

Den před závodem jezte lehká a dobře stravitelná jídla. Doporučují se těstoviny nebo rýže bohatá na sacharidy. Sacharidy zaručí podání nejlepšího výkonu. Maso zvolte kuřecí, krůtí a vegetariáni třeba tofu nebo tempeh.

Co jíst při závodě?

Při závodě je vhodné doplnit energii banánem nebo hroznovým cukrem. Pokud se budete cítit vyčerpaní, zkuste energetickou tabletu nebo tyčinku. Na posledních 5 km už nejezte, zbytečně by se zatěžoval žaludek.

Co jíst po závodě?

V cíli je dobré opět doplnit rychle energii banánem, pomerančem, nebo něčím sladkým. Jakmile to bude možné, dejte si normální jídlo, tím se tělo zregeneruje a doplní živiny. Tělo také potřebuje doplnit bílkoviny, jelikož jsou základním stavebním prvkem pro tvorbu svalů. Nebojte se však ani zdravých tuků, jako je například avokádo nebo ořechy.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *