Jak začít se skialpem?

Skialpinismus se stává v Česku stále populárnějším. Jak s ním ale začít? A o co se přesně jedná?

Máte rádi hory, ale lyžařská střediska jsou vám malá? Raději byste se vydali po vlastní ose volným terénem?V tom případě jsou skialpy to pravé pro vás. Možná máte ale několik nezodpovězených otázek, na které se vám pokusíme dát odpověď v následujícím článku.

Co jsou to skialpy?

Skialpinismus je turistika na lyžích, která se provozuje v horách, podobně jako pěší turistika.

Místo pohorek však obouváme lyžařské boty, speciální vázání a lyže se stoupacími pásy. Pásy byly v minulosti vyráběné z tulení kůže, nyní už jsou syntetické. Jeden lepící pás vydrží až na 100 použití.

Cílem je obvykle vyjít na lyžích na zvolený vrchol a poté sjet dolů, pokud možno v prašanu nebo jiném, lyžařsky přívětivém sněhu.

Pro každou zimní aktivitu je nutné základní vybavení. Pro skialpy platí, že se musíme zaměřit hlavně na výběr správné boty. Bota musí zajistit pohodlí a osobní pohodu během celého výletu. Teleskopické hůlky jsou nutností, a důležitý je také správný výběr oblečení. Zde opravdu oceníte znalost vrstvení

Jak začít s výstupy?

Důležité je nasazování protiskluzových pásů, které za bezvětří nasadíte poměrně snadno. Na čistou a osušenou skluznici, je potřeba, vždy podle způsobu uchycení, zaháknout a přihladit pás. Při nasazování nebo sundávání pásů, dávejte pozor na to, aby pás nespadl lepivou stranou na cokoliv jiného než sníh. Sundávání pásů a jejich přenos zpět na transportní fólii je za bezvětří také snadné, ovšem za silného větru se prokáže šikovnost každého jedince. Pásy se můžou zamotat i slepit, a vás potom čeká náročné odlepování. Při chůzi po rovině nebo do svahu je vhodné maximálně využívat skluzu pásu. V případě prošlapávání nové stopy v hlubokém sněhu je třeba nohy naopak zvedat nad úroveň sněhu, aby se zamezilo tahání předních částí lyží pod sněhem. Chůze po rovině, do mírného svahu přímo nebo ve velkém oblouku je pro většinu lidí snadná. Klade totiž jen minimální nároky na koordinaci, na místo toho pohyb ve strmém terénu je obtížnější.

Výstup v prudkém svahu vyžaduje nejen traverzování a přizpůsobení se podkladovému sněhu tak, aby nedocházelo k podkluzování, ale především je potřeba dobře zvládnout skialpinistické otočky v terénu. Nemusíte se ale bát, že to nezvládnete. Lyže jsou uzpůsobené tak, aby jste s nimi zvládli to, co se od nich očekává.

Co si obléct?

Až teprve na vlastní kůži zjistíte, jak rychle se dá při skialpinismu zapotit. Vezměte si s sebou do terénu určitě batoh do kterého přibalte čelovku, lahev s vodou, energetickou tyčinku, mapu, a samozřejmě správné oblečení nejlépe od osvědčených norských značek. Vhodné budou třeba dámské Softshellové kalhoty Bergans Rabot365 Hybrid doplněné skvělou Softshellovou bundou Bergans Cecilie. Oceníte hlavně komfort oblečení a prodyšnost. Do terénu se bude hodit i lehký dámský Batoh Bergans Slingby. Pro pány bude vhodnou volbou na skialpy vlněný rolák Devold Expedition, který obejme tělo dokonalým přiléhavým střihem a je podpořen volbou velmi pružného materiálu díky němuž budete mít maximální volnost pohybu. Doplnit jej můžete v kombinaci s péřovou bundou Bergans Røros a funkčními membránovými kalhotami Bergans Storen. Každému skialpinistovi zaručeně sednou univerzální rukavice Bula Everyday, vhodné pro pohyb v horách a na lyžích.

Kam vyrazit na skialpy?

Na skialpy můžete vyrazit do Krkonoš, kde bude ideální okruh v okolí Pece pod Sněžkou. Jeseníky nabízí výšlap z Dolní Moravy na Králický Sněžník. V Beskydech můžete vyzkoušet výstup na Lysou horu a na Šumavě je hned několik skialpových tras, které vedou na Špičák a okolí. Vždy volte trasu s ohledem na vaši fyzickou zdatnost.

Norská móda je držitelem autorských práv pro naučný mini seriál Skialpem to začalo. Seriál dokonce získal cenu poroty mezinárodního festivalu Sportfilm Liberec.

Načerpejte inspiraci a rady přímo zde: https://www.skialpemtozacalo.cz nebo na kanále youtube “skialpemtozacalo” 

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *