Příběh kalhot

Mnoho lidí sní o cestách a dobrodružstvích s nimi spojenými. Nedostupné vrcholy hor, stejně jako tajemné pralesy, nekonečné pláně, mořské hlubiny lákají nás, objevitele a snílky.  

V roce 2009 jsem se začal cestování opravdu věnovat a uskutečnil jsem svou první velkou výpravu stopem do Gruzie a Turecka. Na tuto cestu jsem od kamaráda dostal darem kalhoty Klättermusen Gere, kterým jsem nevěnoval moc velkou pozornost, ale s sebou jsem si je vzal. V té době jsem je považoval za obyčejné kalhoty do přírody a předpokládal, že je během jednoho až dvou let vyhodím, tak jak to bylo s většinou oblečení, které jsem si na cesty bral. Kalhoty se mnou ale během následujících let objely různá místa, třeba Kypr, Arménii nebo Švýcarsko a vždy jsem si je do batohu znovu přibalil.

Až při první cestě do Íránu v roce 2014 jsem si začal uvědomovat jejich praktičnost a odolnost. Od roku 2014 pracuji na záchranném projektu pro horské zmije v horách Alborz a Zagros v Íránu, kde trávím kolem šedesáti dní v roce. Kalhoty Gere používám v horách denně, jsou to vlastně takové moje “montérky”. Je až neuvěřitelné, kolik toho vydrží. Každý den se člověk prodírá křovím, padá do kamení, prolézá jeskyně a kalhoty dostávají zabrat.

Tehdy jsem si začal myslet, že tyhle kalhoty Klättermusen jsou asi nesmrtelné.

 

 

 

 

 

 

 

Neobyčejné kalhoty pro cestování, turistiku a horolezectví

V dalších letech mě doprovázely na cesty do hor po celém světě, ale především na Blízký východ. Kalhoty Klättermusen Gere pravidelně používám i v horských tropických oblastech pohoří Talamanca v Kostarice nebo v horkých oblastech Guatemaly, kam pravidelně míří mé cesty za hady. Tato horská pásma jsou vysoká okolo 3500 m. n. m. a počasí se často mění od opravdu chladných nocí při teplotě okolo bodu mrazu až po slunečné teplé dny s teplotami až 30 °C. V těchto podmínkách opravdu nikdy nevíte, co vás přesně čeká. Gere jsou univerzálním parťákem díky možnosti rozepnout kalhoty po bocích, čímž vám dobře větrají, ale zároveň vás dobře ochrání před případným chladem, větrem a částečně i deštěm. Plusem kalhot Gere je také to, že dobře a rychle schnou, což je na cestách, zejména v horách, potřeba. V nížinných tropických deštných lesích jsou ale tyto kalhoty trochu moc teplé a hůře použitelné. Ovšem nikdo nemůže čekat, že jedny kalhoty můžete používat celý rok na všech místech světa.

Cesty, které uskutečním, každým rokem přibývají a kalhoty se pořád zdají být ve vynikající kondici. Přemýšlel jsem nad tím, kolik vlastně času jsem strávil v kalhotách Klättermusen Gere v horách při opravdu nestandardních podmínkách. Při troše zamyšlení, pátrání v denících a fotografiích jsem zjistil, že jsem s nimi byl více než 580 dní a není to na nich vůbec znát. 

Posuďte sami.

Po devíti letech používání jsem kalhoty vytáhnul na horu Damávand do teplot pod dvacet stupňů pod nulou a v kombinaci s funkčním prádlem Devold byly absolutně vyhovující. Tím si kalhoty Gere vybojovaly místo v “základní sestavě” a staly se nedílnou součástí mé cestovatelské výbavy. Vzhledem k tomu, že moje kalhoty mají za celé ty roky prošoupané pouze vnitřní strany nohavic od pohorek, se mohu těšit tomu, že je budu používat ještě opravdu dlouho.

Hledáte-li perfektní kalhoty pro všechna vaše outdoorová dobrodružství, Klattermusen Gere jsou tou správnou volbou. Ideální kalhoty pro pěší turistiku, trekking a horolezectví.

Jan Dohnal

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *