Na nejvyšší horu Íránu

Mýty opředený Damávand

Na dohled jižním břehům Kaspického moře se v pohoří Elborz do výšky 5 610 m n. m. tyčí majestátní vrchol Damávandu. Na tuto horu se svými přáteli stoupá ambasador Norské módy Jan Dohnal.

Nahoru se musí opatrně

Pro úspěšný výstup je vhodné podstoupit „tréninkový výstup“ pro aklimatizaci. V sousedním horském pásmu Zagros se jím stal 4 150 m vysoký Ošturán Kúh. Honza jako odborník na plazy tuto oblast často navštěvuje, hlavně z pracovních důvodů. Nyní, stejně uvážlivě stoupal na tréninkový kopec.

 

Jak počasí dovolí

Výškové tábory jsou nejen potřebné pro zvládání vyšší nadmořské výšky, ale často jsou i nutnou zastávkou při čekání na „okno“, lepší počasí. Platí to i pro Elborz. V prvním výškovém táboře C1 Honza čekal, až se vyčasí. Po dosažení druhého tábora C2 se vydá s přáteli na vrchol.

Držíme palce na cestě na vrchol a zpět. Těšíme se na další fotografie z cesty a delší vyprávění.

Na vrchol s Bergans a Klättermusen

Poznali jste Honzovo vybavení? Líbí se vám? Honza se s námi podělí o své zkušenosti při jeho používání při výstupech v Íránu. Provází ho batoh Bergans Helium 40, nepromokavá bunda Bergans Storen Jacket, zateplovací bunda Bergans Uranostind Jacket i robustní softshellové kalhoty Klättermusen Gere.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *