Merino inovace od Devoldu

Základem správného zimního oblékání je takzvaný „cibulový princip“, spočívající v promyšlené kombinaci tří vrstev s rozdílnými vlastnostmi, které se navzájem doplňují:

Přímo na tělo přiléhá funkční prádlo (termoprádlo), které odvádí pot od pokožky do dalších vrstev. Tohle je absolutní základ – pokud vám nemá být zima, musíte zůstat v suchu. Kromě odvodu potu je druhým úkolem termoprádla částečně zabránit úniku tepla, které tělo produkuje (nikoli tedy zahřát, jak se někdy nesprávně uvádí). Podle toho, v jak nízkých teplotách se budete pohybovat, můžete volit prádlo slabší nebo silnější, případně v extrémním mrazu i použít dvě vrstvy prádla na sebe.

Druhou vrstvu cibulového principu tvoří střední izolační (zateplovací) vrstva, jejímž úkolem je zachytit co nejvíc tělesného tepla a nepustit ho pryč. Střední vrstva tedy musí mít co nejvyšší tepelný odpor. Tento požadavek splňují materiály s vysokým obsahem vzduchu, který je nejlepším izolantem.

A konečně třetí vrstvu cibulového principu představuje vnější ochranná „skořápka“, někdy označovaná i jako hardshell. Zabezpečuje, aby se k vašemu tělu nedostaly živly. Déšť nebo tající sníh by totiž jinak promáčel dvě spodní vrstvy, zatímco vítr by je profouknul. Vnější vrstva ale zároveň musí i umožňovat transport potu směrem ven – jinak bychom se v ní zapařili podobně, jako v igelitové pláštěnce. Musí být tedy maximálně voděodolná a větruodolná, ale zároveň i maximálně prodyšná. K tomuto účelu se nejčastěji používají membránové materiály.

 

první vrstvě funkčního prádla přišel Devold se čtyřmi inovacemi vlny:

  1. Různé zóny

Tričko Devold Mesh kombinuje dva druhy čistě vlněné tkaniny rozdělené do zón s různými vlastnostmi, a tedy i určením. Záda, břicho a pruh na rukávech tvoří žebrovaná síťka, která zaprvé lépe “dýchá” než běžný materiál a zadruhé díky většímu objemu zachyceného vzduchu i víc hřeje. Místa, kde se při aktivním pohybu víc potíte, tak budete mít v suchu a teple.
Vybírejte z řady Devold Wool Mesh zde.

  1. Různé vrstvy

Tričko Devold Expedition je nejteplejším základním prádlem. Zvýšené hřejivosti je dosaženo kombinací dvou 100% vlněných vrstvy s různými vlastnostmi. Spodní, na omak připomínající mikroflís, díky úpravě Aquaduct lépe odvádí vlhkost. Svrchní vrstva s přídavkem polyamidu je mechanicky odolnější.
Vybírejte z řady Devold Expedition zde.

  1. Různé materiály

Tričko Devold Active má ve spodní vrstvě syntetický materiál Thermocool, který velmi rychle odvádí pot. Na povrchu je vlna merino, která hřeje. Spojením dvou materiálů vzniká základní vrstva, kterou ocení i uživatelé s přecitlivělostí na vlnu.
Vybírejte z řady Devold Duo Active zde.

  1. Různé strany

Zatím posledním stupněm evoluce vlněných trik je Devold Tuvegga, kombinující tři druhy různých úpletů, různě uspořádaných na obou stranách trika. V závislosti na pohybové aktivitě si vyberete, co od oboustranného trika chcete. Je velká zima a vy jen někde postáváte, nebo třeba sjezdujete, takže se málo potíte? Triko obléknete rubovou stranou, která díky vzduchovým kapsám víc hřeje. Nebo se naopak hodně hýbete (třeba na běžkách), a tedy i hodně potíte? Triko si ob

léknete lícovou stranou, která díky hladké tkanině lépe odvádí vlhkost. Za tuhle “vychytávku” dostalo triko Devold Tuvegga cenu na veletrhu outdoorového oblečení ISPO 2018 Mnichov.
Vybírejte z řady Devold Tuvegga zde.

V druhé vrstvě zateplení představil Devold dvě vlněné inovace: 

  1. Různé zóny

Novinkou letošní zimy je vlněná bunda Egga. V oblastech, kde se potíme (hrudník, boky a bedra) má hladký tenčí úplet pro rychlý odvod tělesné vlhkosti. V partiích, které je třeba udržet v teple, má naopak silnější úplet se vzduchovými kapsami.
Vybírejte z řady Devold Egga zde.

  1. Různé materiály

Bunda Tinden Spacer je ušita z třívrstvého směsového materiálu, tvořeného 75 % merino vlny a 24 % polyesteru. Tato kombinace ideálně spojuje dobré vlastnosti obou složek. Vlna hřeje, zatímco polyester zaručuje tvarovou stálost, odolnost a příjemnost na omak. I proto bunda Tinden Spacer v roce 2017 získala cenu na mezinárodním odborném veletrhu sportovních potřeb ISPO v Mnichově.
Vybírejte z řady Devold Tinden Spacer zde.

I ve třetí vrstvě přišel Devold se zásadní inovací vlněného materiálu.

Až dosud se k ochraně před deštěm a větrem používaly membránové materiály. Devold ale nedávno zpracoval 100% merino vlnu takovým způsobem, že výsledná revoluční pletenina funguje velmi podobně, jako membrána. Díky tomu je svrchní bunda Trollkyrkja nejen voděodolná a větruodolná (má podložené švy), ale i dokonale prodyšná. Materiál bundy si přitom zachoval všechny dobré vlastnosti vlny. Hřeje, i když je vlhký a aktivně reguluje tělesnou teplotu v závislosti na okolí. I bunda Trollkyrkja byla oceněna na veletrhu ISPO 2017.
Vybírejte z řady Devold Trollkyrkja zde.

Ivan Brezina

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *