Pohled pod Bergans pokličku

Za špičkovou kvalitou výrobků Bergans stojí nejen skvělý střih, ale především náročný výběr materiálů a komponentů. Navštívili jsme testovací laboratoř Bergans. Nevěřili byste, kolika prověrkami musí úspěšně projít textilie, než se z ní stane lyžařská bunda či softshellové kalhoty.

Hodiny cesty od norské metropole leží město Hokksund. V příjemném letovisku uprostřed zvlněné norské krajiny není tolik turistických lákadel, která by nabídla stejně velká Třeboň. Příznivce kvalitního sportovního vybavení ovšem zaujme sídlo společnosti Bergans.

V budově plné kanceláří designérů, návrhářů, účetních a dalších profesí nás však vedle maličkého muzea historie Bergans velmi zaujalo testovací oddělení.

V několika laboratořích zde pracovníci Bergans dávají zabrat materiálům, ze kterých později může vzniknout kvalitní výrobek s logem Bergans. Materiál, který v testech neobstojí, nemá nárok. Podívejte se s námi do těchto laboratoří.

Každá testovaná tkanina prochází postupně 11 náročnými testy, které mají prověřit odolnost a spolehlivost při používání výrobků Bergans během náročných outdoorových aktivit.

 

Odolnost proti žmolkování

  • Tkanina na válečku je umístěna do rotujícího boxu s vnitřními stěnami potaženými brusným papírem. Po několika tisících otáček je pod mikroskopem zjištěna míra opotřebení tkaniny.

Pevnost v trhu

  • Velmi rychlý test na „gilotině“ – tkanina je připnuta do čelistí. Jedna z čelistí je vybavena závažím, které po uvolnění čelist rychlostí blesku uvede do pohybu. Pod různými závažími tkanina dříve či později povolí a je na dva kousky.

Odolnost vůči pronikání vody

  • Jaký to má vodní sloupec? Jedna z nejčastějších otázek při výběru outdoorového oblečení. Měřený kousek ve vystaven po dobu 1 minuty tlaku odpovídajícímu výšce vodního sloupce. Během naší přítomnosti to bylo 10 metrů vodního sloupce. Poté je vizuálně vzorek tkaniny zkontrolován na přítomnost vodních kapek na druhé straně. Vida, ani kapka. V dalším testu se tedy přidá tlak dalších 5 metrů.

Odolnost barvy tkaniny při tření

  • Testovaný vzorek textilu se tře po tvrdé tkanině a sleduje se, kdy vzorek přijme barvu tvrdé tkaniny. Zkoumá se v suchém i vlhkém stavu tkaniny. Že se to v terénu nemůže přihodit? Ale může! Co třeba rychlé slaňování „na Dülfera“ či obyčejné tření bederního pásu batohu o bundu?

Prodyšnost

  • Látka je napnuta na misku, ve které je umístěna houbička nasáklá vodou. V přístroji s regulací vnitřní teploty se následně sleduje, jak rychle voda z houbičky prostoupí tkaninou na druhou stranu. Jinak bunda „dýchá“ v létě, jinak v zimě, v dešti, větru. Však to znáte.

Propustnost vzduchu

  • Větruodolnost tkaniny se měří speciálním „fénem“. Na napnutou tkaninu je nasměrován proud vzduchu. Pod tkaninou měří čidlo, zda proud vzduchu tkaninou prochází či nikoli. Rychlost vzduchu lze měnit v široké škály.

Odolnost oděru

  • Dlouhodobý test spočívající ve 100 000 (ano, sto tisících) cyklech tření. Testovaná tkanina se otírá o hrubou hlavici přístroje a simuluje tak náročné používání.

Odolnost tkaniny vůči povrchovému smáčení

  • Snadná metoda pro stanovení odolnosti jakékoliv látky, která může nebo měla mít voděodolnou nebo vodoodpudivou povrchovou úpravu. Teď jednoduše – testovaná tkanina je v napnutém stavu „sprchována“, přičemž se zjistí, jak je odolná vůči nasáknutí vlhkosti. Bunda může být nepromokavá díky membráně či zátěru, ale může kvůli vodou nasáklé svrchní tkanině ztěžknout a rozhodně bude méně prodyšná. Takže nezapomeňte svou bundu po vyprání naimpregnovat, aby byla chráněná a za deště se na ní tvořily kapky vody, které pak rychle stečou.

Test hořlavosti

  • Vzpomínáte na odřená kolena či lokty? Uklouzli jste na skále či v ledopádu nebo spadli z kola? Může při tom dojít i k popálení, bundu či kalhoty v místě „propálíte“. Tento test ukazuje odolnost tkaniny přímému ohni. Zapálený plynový kahan látku zahřívá, až dojde k jejímu poškození. Věděli jste, tkaniny pro dětské a juniorské kolekce musí vydržet více jak 7 „horkých“ sekund. To už je pořádná jízda po kolenou.

Srážlivost při praní

  • Vysoká odolnost v terénu neznamená vysokou odolnost při údržbě. Dodržujte tedy pokyny k údržbě, abyste předešli sražení trička či kalhot. Vyšší teplota či otáčky mohou vaší outdoorovou výstroj nenávratně poškodit. Špatná údržba navíc není důvodem k reklamaci.

Stálost barev při praní

  • Opakování je na místě. Dodržujte pokyny na štítku výrobku. Perte pohromadě jen barevně podobné a složením stejné oblečení, ať nejste nemile překvapeni.

 

Pokud testovaná textilie úspěšně prošla náročnými parametry laboratorních testů, nemá ještě vyhráno. Musí obstát i v testech v nezávislých laboratořích třetích stran. Až poté dojde na prototyp oděvu a jeho testování v terénu.

Bergans je náročný a tak je ozdobení výrobku logem Bergans důkazem jeho nejvyšší kvality.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *