Svět Outdooru pro nás testoval boty ALFA Holt

Shrnutí recenze

Lehké pohorky s bezúdržbovým svrchním materiálem Alfa-Air ™ a membránou GORE-TEX®. Je to vůbec možné? Okolo stánku této norské značky chodím už na veletrhu ISPO několik let. Vím, že vyrábí i vysokohorské boty a boty na backcountry a to i do nejdrsnějších podmínek. Takže jsem předpokládal, že na test dorazí kvalitní kousek. A co myslíte? Opravdu dorazil?

PODROBNÝ POPIS

V kostce

Lehké pohorky s bezúdržbovým svrchním materiálem Alfa-Air ™ a membránou GORE-TEX®. Na první pohled zaujmou stovkou dírek, které jako po útoku armády červotočů pokrývají svrchní materiál. Určeny jsou pro turisty, kteří chtějí pohodlně chodit v terénu nebo v horách.

Materiály s komentáři testera

Alfa-Air ™ – tak to jsou dvě laminované vrstvy. Vnější materiál je perforované mikrovlákno, kterému stačí oplachování, extrémně odolné, prodyšné.
Komentář testera: Na první pohled zaujme. Nejprve černou barvou a při zkoumavějším pohledu i spoustou ventilačních otvorů. Měl jsem jisto. Do těchto bot zateče raz dva. Během testování a namáčení i více jak 48 hodin se to nepodařilo. A bahno? To samo odpadlo. Viz obrázky ve fotogalerii.

 

 

GORE-TEX®
Komentář testera: Boty zvládly i letní výpravy v parném počasí. Upřímně? Dělal jsem všechno, aby do bot během testování zateklo, protože ty dírky ve svršku mi přišly podezřelé. Namočil jsem je na 48 hodin do vody, pak je vzal na procházku potokem, bahnem a celodenním brouzdáním mokrou travou. Nic. Během testování bylo v botách sucho.

 

Vibram® Grip ARG – podrážka byla vyvinuta ve spolupráci značky Alfa s firmou Vibram® a přináší vynikající přilnavost i za mokra a na různých typech povrchů. A/R/G – Vyvinuto speciálně jen pro značku Alfa ve spolupráci s Vibramem a výrobcem špičkových pneumatik Nokian. Podrážka je speciálně upravena tak, aby neklouzala a zároveň se nezachytávalo bláto. Jedinečný design vzorku, který jinde nenajdete.

Komentář testera: Podrážka dobře drží na různých površích. Nečistoty vypadávají ze vzorku samovolně.

Šněrování

Tkaničky Alfa jsou impregnovány, což zabraňuje absorpci vody. Systém šněrování je kombinace poutek ve špičce a pak systém dvou párů zasekávacích háčku a průběžných háčků. Což je u trekové obuvi nezvyklé, ale na dvojí zasekávání jsem si zvykl a při experimentování jsem našel ideální sílu zatažení nohy v botě. Dvojice háčků přináší další variabilitu ve šněrování.

Anatomická vložka

Podle popisu na webu: „Anatomicky vytvořená vložka, která udržuje nohy v suchu a pohodlí díky prodyšným materiálům s velkou absorpcí. Pěnová konstrukce zajišťuje tlumení nárazů, pohodlí a úlevu unaveným nohám. Antibakteriální povrch také pomáhá předcházet zápachu.“
Komentář testera: Osobně ji však považuji za nejslabší část celé boty a působí velmi laciným dojmem. Po vyjmutí z boty je tak měkká, že je velmi problematické ji dostat zpátky. A anatomicky vytvořená, jak uvádí výrobce? Připadá mi spíše jako kus vyseknuté stejně tlusté pěny.

Komentář zástupce značky Alfa: „Vložka – do boty je vkládán schválně základní model vložky. Vzhledem k individuálnímu tvaru a potřebě každého chodidla se doporučuje doplnit vložku, která vaší noze odpovídá a vyhovuje. Značka Alfa nabízí extra vložky, které si mohou uživatelé vybrat podle vlastních požadavků.“

Lehká mezipodešev EVA

Extrémně lehká a skvěle odpružená mezipodešev. To mohu potvrdit. Odpružení bylo během testování skvělé a ani během celodenního chození jsem necítil otlačené nohy.

Gumová obsázka

Gumová obsázka špičky a paty a zpevněné boky zvyšují trvanlivost a prodlužují životnost.

Nazutí

Vstup do bot je pohodlný a na první pocit zaujme vnitřní fixace kotníku a extra pěna okolo něj. Parádní je i měkčení patní části. Přestože mám širokou nohu, sedly mi boty na první dobrou a hned na první nazutí jsem absolvoval 15km výšlap do Teplických skal. Se šněrováním jsem díky dvěma párům zasekávacích háčků mohl experimentovat a na několikátý pokus to pak bylo ideální a pohodlné.

Verdikt testera

Po prvním oťukávání a malých pochybnostech o voděodolnosti jsem začal být více a více nadšený. Pohodlná treková bota s dobrým tlumením a kvalitní Vibram podrážkou. Pouhou skvrnou na pozitivním dojmu je „obyčejná“ pěnová vložka, kterou lze viz komentář výše nahradit a jedná se o záměr a filozofii značky Alfa.

 

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *