Jak se obléct na běhání v zimě?

Na základě zkušeností od trenérů, ale i samotných běžkyň z Jdu běhat, běžeckých kurzů pro ženy jdubehat.cz, ti přinášíme tipy ušité na míru (nejen) začínajícím běžkyním. Běhání je celoroční sport, ale jak se připravit na běhání, když se teploty blíží nule?

Každá jsme jiná a níže zmíněná doporučení si uzpůsob tak, aby hlavně tobě vyhovovala. Časem zjistíš, jaké oblečení a kolik vrstev jsou pro tvůj běh ideální.

jak-se-oblect-na-behani-v-zime_jdu-behat_zm

 

Vrstvení je základ

Určitě zvol raději více tenčích a funkčních vrstev, než na sebe dát jednu silnou bundu, ve které se ti bude hůře pohybovat. V případě teplot pod nulou zvol vhodné termoprádlo.

Tělo

Při 5 až 10 stupních by si měla mít spodní tričko, triko s dlouhým rukávem a bundičku. Pro teploty nižší jak 5 stupňů doporučujeme termo tričko zakrývající ledviny, tričko s dlouhým rukávem, mikinu a bundičku. Při výběru vnějších vrstev je dobré brát bundičky a legíny, které mají reflexní prvky, aby jsi byla vždy dobře vidět.

Hlava

Z hlavy uniká nejvíce tepla, je tedy důležité se o ni i při běhu postarat. Lehká běžecká čepice, nebo čelenka tě udrží v teple. Pokud ti bude příjemné mít chráněný krk, nákrčník ti k tomu pomůže. Při dešti doporučujeme kšiltovku a ve tmě je důležité být pro své okolí viditelná, takže čelovka patří k základní výbavě každé běžkyně.

Ruce a nohy

Běžecké rukavice stačí tenké. Na nohy jsou třeba funkční vysoké ponožky, aby byli achylovky zakryté. Běžecké legíny zvol nejlépe dlouhé. Pokud chceš využít tříčtvrteční legíny, tak v kombinaci s vysokými podkolenkami nebo kompreskami. Výhodou je, že boty můžeš mít celoročně stejné.

Po tréninku

Neméně důležité je myslet na to, do čeho se po výběhu převlečeš. Nezůstávej v mokrém oblečení, ale vždy se převlékni do suchého a jakmile se dostaneš domů, dej si teplou sprchu na zahřátí a už si jen užívej účinky endorfinů a dobrý pocit ze svého výkonu. 🙂

 

Pokud se chceš při běhání cítit nejenom dobře, ale také u toho skvěle a žensky vypadat, sáhni po Kari Traa. Vybereš si oblečení nejenom na běžecký trénink, ale také do fitka, jógu, na hory i běžné nošení.

 

Přejeme ti, ať ti běhání dělá radost i v zimě.

Jdu běhat

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *