Proč oblékat ovčí vlnu?

Moc dobře to znáte: Jste prokřehlí, rychle se tedy obléknete, ale až po delší chvíli ucítíte teplo. S vlnou je to jiné. Oblečeni ve vlně cítíte hřejivé teplo okamžitě. Je to způsobeno strukturou jednotlivých vláken. Mezi vlákny jsou totiž drobné vzduchové kapsy, které dokonale izolují a v případě potřeby udržují pocit tepla.

Další jedinečné vlastnosti ovčí vlny

    • Funguje za všech teplot – Představte si ovci, která svou vlnu nosí celý rok, ať při teplotách hluboko pod nulou či v teplých letních dnech. Žádný problém. Vzduchové kapsy dokážou odvést i teplo – umožňují tak regulovat teplotu. Vlna se okamžitě přizpůsobí tělesné teplotě, nedochází tak k nadměrnému pocení, či pocitu chladu. Díky těmto jedinečným vlastnostem je v oblečení z ovčí vlny přes zimu příjemně teplo a ani přes léto se v něm nezpotíte, protože vám pomůže udržovat stálou tělesnou teplotu.
    • Je pevná – Vědci dokázali, že vlákno ovčí vlny vydrželo až dvacet tisíc ohybů, zatímco hedvábí se láme po 1800 a umělé hedvábí dokonce po 75 ohybech.
    • Odolává vysokým teplotám – Voda a protein obsažený v každém vláknu dodávají vlně přírodní ohnivzdornost. Vlna hoří při daleko vyšších teplotách než jiná přírodní vlákna. (Nebudete mít po pádu popálená kolena či lokty.)
    • Výborně pohlcuje vlhkost – Ovčí vlna je schopná pohltit až 30 % vody v poměru ke své hmotnosti, zatímco bavlna má tuto schopnost osmiprocentní a syntetická vlákna pětiprocentní. Přitom vlna zůstává na dotyk suchá a vlhkosti se snadno zbaví, jakmile okolní prostředí přestane být vlhké. Pórovitá a propustná vlna absorbuje pot a zbavuje se jej odpařováním, takže v zimě člověk pod vlněnou tkaninou méně cítí chlad. V létě naopak odpařování vytváří na pokožce příjemný chladivý pocit.
    • Je příjemné pružná – Ovčí vlas si i po stříhání, praní a pletení zachovává svoji typickou vlastnost, kterou je schopnost dynamicky se smršťovat a roztahovat vlivem teploty okolí.
    • Odolává zápachům – Výrobky z ovčí vlny obsahují lanolín – vlnotuk (cca 0,1 %), který obaluje každý vlas. Chrání ho tak před znečištěním bakteriemi a jinými mikroorganismy, čímž se výrazně podílí na jeho regeneraci označované často jako samočisticí efekt vlny. Tudíž kde nejsou bakterie, není zápachu. Lanolin zároveň snižuje křehkost a lámavost vlasu vlny. Lanolín má uklidňující účinky na pokožku, zjemňuje ji a působí protizánětlivě. Lanolín účinkuje i přes pokožku a tak snižuje revmatické bolesti, uklidňuje celé tělo.
    • Vlna je vhodná pro alergiky – Vlna je antistatická. Její nízká prašnost, přítomný lanolin a schopnost odvádět vlhkost z oblečení jsou nevhodným prostředím pro roztoče, kteří jsou svými exkrementy a odumřelými částmi těl původci různých alergií. Proto jsou oděvy a ostatní produkty z ovčí vlny velmi vhodné pro alergiky.

 

Kde se bere ovčí vlna

Získává se z kadeřené srsti ovcí, které se stříhají jednou až dvakrát ročně. Nejkvalitnější vlna roste ovcím na lopatkách a na bocích.

Vlna se pak podle jakosti dělí do čtyř skupin:

  • Merinová – vlna speciálního plemene ovcí je velice kvalitní a jemná
  • Kříženecká – vlna křížence ovce Merino a Anglické ovce – nedosahuje jemnosti vlny Merinové
  • Anglická – bývá mírně zvlněná a má zvláštní lesk
  • Nížinná – vlna je různorodá

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *