Odolná dvojice Bergans

Cestovatel a člověk, který tráví mnoho času v přírodě, si může občas připadat jako šnek. Vlastně si nese na zádech celé živobytí. Když jdete na výlet na kopec za domem, je vám vlastně docela jedno, v čem si nesete svačinu a pláštěnku. Když si ale v batohu vláčíte postel, dům, špajz, šatník a další nezbytnosti na celý víkend, nebo dokonce na celý měsíc, je batoh věc, která tvoří rozdíl mezi krásnou a úspěšnou expedicí a cestou peklem.

Já dostal k otestování dva batohy od firmy Bergans. Jeden menší na víkendové túry, model Helium o objemu 40 litrů a jeden velký, expediční model Trollhetta o objemu 75 litrů. Byly mi partnery na měsíční cestě do kostarické džungle, dva měsíce mi sloužily v Íránu a absolvoval jsem s nimi několik krásných víkendů v našich horách. Jak to všechno oba batohy zvládly?

První dojmy

Už při prvním kontaktu s batohem je vám něco divné. Na to, jak je batoh hezky zpracovaný, je podezřele lehký! Opravdu, proti konkurenci je to zhruba třetina běžné hmotnosti. Nezdá se to moc, ale na zádech je to opravdu znát.

Zádová konstrukce je skutečně špičková

Batoh se na zádech vůbec nekácí, krásně drží s osou vašeho těla. To souvisí i s možným nastavením popruhů a jejich polstrováním, které je promyšlené a jistě zevrubně testované. Jedinou výtku, kterou bych k této části batohu měl, je prsní popruh a hlavně jeho přezka. Na velkém modelu Trollhetta jsem ji v džungli zlomil a bez ní se zbytek cesty trochu trápil. Přeci jen u plně naloženého batohu i taková drobnost hraje svoji roli. Zřejmě je to daň za odlehčení batohu. Jinak jsem s batohy našlapal dost kilometrů a nikdy mě z nich nebolela záda ani jsem neměl nikde nic odřené. Moji parťáci se vždy dřív nebo později začali potit na zádech nebo při každé možné příležitosti batoh sundavali, já neměl žádný problém.

Materiálové zpracování je moderní a funkční

Batoh je odolný a nemáte strach, že byste ho někde poničili. Menší model Helium je svým rozvržením jednoduchý vak, který rezignuje na zbytečná poutka a kapsy. Vyloženě praktický je zip, kterým je možná batoh celý až dolů rozepnout, což jsem mnohokrát rád využil. Helium se hodně blíží svým designem lezeckým batohům. Velký model Trollhetta je velmi podobný co se jednoduchosti týče, boční kapsy se omezily na jemnou síťovinu, která nemá problém se standardním obsahem typu lahve s vodou, termoska nebo karimatka. Já jsem asi extrémní uživatel a jednu kapsu jsem propálil o kamna, to ale batohu nevyčítám.

Horní víko na batozích je samozřejmě nastavitelné, objem tím můžete pěkně navýšit a batoh stále působí kompaktně a nic nikde nevylézá. Oba batohy mají kapsy na hydrovak, to už je dnes ale běžné u všech batohů a počítá se s tím.

Co říct závěrem?

Oba batohy, Helium i Trollhetta, jsou ve své kategorii opravdu špičkové co se týče pohodlí. Nikdy jsem neměl tak příjemný a lehký batoh. Nevím, jak budou batohy vypadat po 5 letech častého a náročného cestování a sportu, ale zatím se jeví jako odolní a propracovaní společníci, kteří nenechávají prostor pro kompromisy.

Jan Dohnal

+      váha, zádový systém, jednoduchost designu
–        životnost přezky (subjektivně)

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *