Bergans a revoluční technologie SpinDye®

Bergans of Norway jde s vývojem outdoorového oblečení a vybavení stále kupředu. Ostatně první batoh se zádovou konstrukcí na světě pochází z Bergansu. A to se psal rok 1908. Pro rok 2018 Bergans používá, jako jeden z prvních výrobců, další revoluční novinku. Technologie SpinDye® směřuje na samotný základ výroby outdoorového oblečení. Jedná se totiž o technicky inovativní systém barvení textilií.

Ekologická technologie

Celosvětový textilní průmysl je zodpovědný za enormní znečištění vody. Výzkum uvedený Světovou bankou naznačuje, že téměř 20 % veškerého znečištění vody na celém světě souvisí s procesem barvení textilií. Je to jen otázka času, kdy s tímto přístupem k přírodě vyschnou další řeky a klesne hladina podzemních vod.  Ale faktem je, že to není nutné! Je na čase vyjmout vodu z procesu.

 

Jak na to?

Ve společnost We aRe SpinDye® jsou přesvědčeni, že úspěšně opustili zažitou praxi v barvení vodou. Věří, že se stali inspirujícím příkladem pro textilní průmysl, když zvolili udržitelnější, moderní metodu barvení. Bergans začal jako jeden z prvních jejich technologii SpinDye® používat.

Polyester je jeden z nejrozšířenějších materiálu ve sportovním oděvním průmyslu. Barvení tkanin představuje ekologicky i ekonomicky velmi náročný postup. SpinDye® představuje proces, při kterém se nebarví až finální tkanina. Barvení probíhá mícháním bezbarvých a barevných granulí recyklovaného polyesteru. Z této směsi pak vznikají vlákna, ze kterých se následně vyrobí tkanina. Díky vědeckým poznatkům a přesnému barevnému systému tak lze připravit barvy již na počátku výrobního postupu. Míchání granulí umožňuje vytvořit více jak 10 000 odstínů barev. Každá barva má v technologii vlastní přesný recept.

Co z toho?

Výrobek je barevně stálý po dlouhé roky bez ohledu na opotřebení, praní či sluneční záření. Vynecháním vody a toxických látek navíc chráníme planetu. SpinDye® má výrazně menší dopady na životní prostředí než klasický postup barvení textilu. Posuďte sami:

  • o 75 % menší spotřeba vody během celého procesu barvení
  • o 90 % menší spotřeba chemických látek
  • menší spotřeba energií o 30 – 40 %
  • snížení emisí CO2 o 30 %
  • jednoduchý systém uzavřeného výrobnímu cyklu s recyklovaným a recyklovatelným polyesterem
  • přesné dávkování granulí ve výrobě látky znamená méně chyb a méně odpadu
    vynikající barevná stálost – delší životnost výrobku

(Výše uvedená čísla jsou průměrná. Každá šarže tkanin vyráběných technologií SpinDye® získává individuální certifikát.)

Bergans + SpinDye® =  Stranda

Nová kolekce Stranda nabízí lyžařské oblečení, při jehož výrobě se Bergans soustředil na maximální možné omezení dopadů na životní prostředí při zachování 100% funkčnosti oblečení. Všechny textilní materiály jsou z recyklovaného polyesteru a jsou barvené technologií SpinDye®. Navíc i izolační vrstvy jsou z recyklovaného PrimaLoft® Eco Active + či z recyklovaného peří. V kolekci jsou svrchní živlům odolné bundy a kalhoty, drtiče mrazu v podobě péřových bund, dále zateplovací bundy a kalhoty a nechybí ani oblečení první vrstvy. Ruku v ruce s přírodou jdou i nové zemitější barvy, které můžete vzájemně kombinovat a pořád budete mít jistotu, že vše bude společně ladit.

Oblečení neztrácí barvu praním či působením UV záření a díky atraktivnímu designu budou ozdobou vašeho šatníku pro mnoho let.

Už aby napadl sníh!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *