S Devoldem v Devoldu

Naši ambasadoři Jindra s Danem se s námi podělili o zážitek z návštěvy muzea Devold v Langevågu.

Návštěva muzea Devold v Langevågu

Při cestování po Norsku jsme si jako hrdí nositelé značky Devold nemohli nechat ujít návštěvu samotné továrny Devold ve městě Langevåg, která je ve vlastnictví firmy již od roku 1868. Langevåg se stal hlavním sídlem firmy po obrovském požáru ve městě Ålesund roku 1904, kdy lehla popelem nejen kancelář ředitele, ale i pletárna, administrativní oddělení a sklad produktů. V současné době stále probíhá v továrně výroba, ale větší část se přesunula do Litvy, čímž značka zachovává věrnost evropskému kontinentu. Na kvalitě produktů se nic nemění již od roku 1853, kdy byla firma založena. Od samého počátku Devold kontroluje celý proces, počínaje stříháním ovcí, předení příze, přes tkaní a šití, až po konečný produkt, který se objeví na pultech prodejen.

Spojení krásné polohy samotné fabriky u fjordu Heissas s působivými exteriéry i interiéry budov nabízí jedinečný nákupní zážitek v outletových obchodech továrny, ve kterých se kromě značky Devold setkáme i se značkou Bergans a dalšími. Obchody většinou nabízejí i velmi výhodné ceny a celý proces nakupování se dá zpříjemnit svačinkou v místní restauraci, či návštěvou muzea Devold. Pro děti je tu malé hřiště, a abyste se náhodou neztratili, na cestě vás doprovází ukazatelé, které vás vždy dovedou tam, kam potřebujete.

Muzeum Devold je opravdu povedené, představuje stroje, materiály, výrobky, různé dokumenty a podobizny zakladatelů, vše je doplněno fotografiemi a informačními tabulemi. Bohužel je vše v norštině, ale ani to z komplexní výstavy o historii dojem nekazí. Když Ole Andreas Devold v roce 1853 položil základy textilní továrny, myslím si, že netušil, jakého věhlasu jeho jméno dosáhne. Ale jeho snaha a odvaha jít s dobou, bojovat za svůj sen byla zcela zřejmá, protože když Thomas A. Edison vynalezl žárovku, o pár let později svítili žárovky v celé firmě Devold. Následující rok po vynálezu telefonu Grahamem Bellem  Devold propojil telefonicky Langevåg a Ålesund. Vedení firmy nezapomínalo ani na své zaměstnance, přispělo k prosperitě města Langevåg výstavbou nemocnice, podporou školství a sportovních klubů i kulturních akcí. Značka je od počátku 20. století vyvážena z Norska do dalších zemí, kde si získala a stále získává své příznivce. A my dva rozhodně patříme mezi ně!;)

Rádi cestujete? Kamkoliv vás toulavé střevíce zavedou, bude se vám cestovat pohodlněji v tričku Devold z jemné vlny Merino. 

Travelbeat

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *