Jana Henychová – přípravy na Finnmarksopet 2017

Finnmarksopet 2017

12705453_1351493954864590_7002401661938063028_nStejně jako už řadu let náš trénink na novou sezónu začíná v září. Můj cíl pro letošní sezónu mi je jasný už od letošního února, kdy jsme se psy dokončili náš začarovaný závod Femundlopet na 600 km. Při jeho třech pokusech o zdolání došlo v mém týmu ke generační výměně a nabírání zkušeností pro nový tým. Ano, po zdolání těchto 600 km jsme už připraveni vydat se na ten nejtěžší závod v Evropě, na norský Finnmarkslopet, dlouhý úctyhodných 1000 km.

Já a moji psi jsme ho už jednou dokončili. Bylo to v roce 2009. Už je to 7 let. Můj tehdejší lídr Kačenka už spokojeně odpočívá v posteli a ven chodí jen naprosto minimálně. Užívá si pohodlí a odměnu za svůj výkon, který pro mne udělala. Někteří členové týmu už během těch pár let odešli za duhový most a ostatní si užívají zaslouženého důchodu. Jsme totiž parťáci na život a na smrt!

Nový tým tvoří Kačenčini potomci, hlavně její dcery Gábinka a Gréta, které ji nahradily ve velitelské pozici.

Příprava na závod spočívá v nabírání kilometrů pro celý tým a v přípravě materiálu, který na celou tuto akci budeme potřebovat. Díky zkušenostem z předchozích let nemusím už o materiálu příliš přemýšlet, protože vím, co se mi osvědčilo a sahám tedy jen po prověřeném materiálu jako je oblečení od Devoldu a Bergans, postroje od Manmatu, čelové lampy a baterie od Petzla, peří od Sira Josepha… On totiž závod na 1000 km znamená i téměř 3 měsíce pobytu ve Skandinávii. Sem já musím odstěhovat vše potřebné a vytvořit nám zde pohodlné zázemí pro trénink a celkovou přípravu.

Tuto zimu mám pronajatý domek ve Švédsku, blízko městečka Idre s přilehlou, rozsáhlou sítí skútrových cest, kde se dá krásně trénovat a běhat se psy už opravdu dlouhé vzdálenosti v různých terénech. Můžeme zůstat v závětří borových lesů a nebo se vydat na hřebeny místních hor a užít si tam otevřených bílých pláních, šlehaných větrem. Všude se dají nalézt otevřené sruby, kde se dá odpočinout a pak zase vyrazit dál. Je to pro nás prostě země zaslíbená!

Do Švédska k domku jsem musela zajet už v září, abych sem přivezla 500 kg granulí, pletivo na oplocení psince, psí boudy a slámu. Výlet 1600 km tam a 1600 km zpět během víkendu proběhl hladce a materiál tam na nás už pěkně čeká.

Já se psy odjedu do Švédska hned po Vánocích a závod Finnmarkslopet bude startovat 11. března. Do té doby budou mít psi v tlapkách dobrých 3000 km. Momentálně trénujeme s tréninkovou kolečkovou károu, ale už se všichni těšíme na sníh!galerie-jana-henychova-06

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *