Básník Josef Kvičera

Narodil se 12. února 1943 v Ústí nad Orlicí. Již 44 let žije a tvoří v Klášternici nad Orlicí, v místě, kde má na dosah Pastvinskou přehradu, Zemskou bránu, Divokou Orlici, Jedlinu. Také hřebenové partie Orlických hor s vrchem Adamem a úžasnými výhledy na Kralický Sněžník a Jeseníky. Jeho prvním učitelem, který ho vedl k porozumění a obdivu přírody, byl jeho otec. Dnes se inspiruje především malebností podorlického kraje a samých Orlických hor. Svými koníčky se zabývá nejen proto, aby uspokojil své zájmy, ale i potěšil a po duši pohladil druhé.

 

Má rád svůj kraj a ochotně se dělí o jeho krásu s těmi, kteří o to stojí. Je romantik s hlubokým vztahem k přírodě, hudbě i poezii. Již od mládí píše básně a texty písní. Oslovuje ho nejen příroda, ale i hezké mezilidské vztahy a tradice. Přál by si, aby jeho tvorba dokázala zpříjemnit život nejen jemu, ale i všem lidem s dobrým srdcem a smyslem pro krásu.

 

Jeho fotografie i básně naleznete v knihách, časopisech a dalších tiskovinách. Zdobí chodby řady škol a dokonce i strojírenského závodu. Obdivovat je mohli návštěvníci mnoha výstav konaných nejen v sedmi městech východočeského regionu, ale i v zahraničí.

Vlastním nákladem vydal dvě básnické sbírky Vyznání (2008) a Návrat (2010).

 

My jsme se rozhodli šířit jeho tvorbu dál, k vám. Proto se můžete těšit na pravidelný výběr z jeho sbírek básní.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *