Jakub Šedivý

Účastník expedice do Patagonie, Thule Bherri v západním Nepálu, Severního Norska a Severu Kanady Whitewater and outdoor fotograf.

Instruktor pro mezinárodní whitewater školu Gene17
Prvosjezdy v Chile, Argentině a Norsku.
Přispěvovatel do národního magazínu Hydro.

V roce 2012 uskutečnil spolu s dalšími 4 kajakáři 550 km dlouhý prvosjezd nepálské řeky Langu Khola.

Jakub “Kajman” Šedivý používá výrobky Devold, Bergans, Jetboil, Real Turmat a Growes cup.

Během expedice Langu Khola jsem se rozhodl plně spoléhat na produkty Devold z merino vlny. Naším plánem byl náročný devítidenní trek ve vysokých nadmořských výškách a následný prvosjezd náročné divoké řeky v extrémně odlehlém regionu Nepálu. Zní to obtížně? Oříškem bylo zabalit vše – vybavení, jídlo, léky a zachranné prostředky do mého kajaku na divokou vodu. Všichni jsme byli velice limitováni velikostí a hmotností všeho co si povezeme. Extrémní divoká voda je náročným sportem, který vyžaduje naprosto volný pohyb v plném rozsahu. Vybavení Devold splňovalo všechny tyto požadavky.

Moje Devold výstroj na Langu Khole

  • Multisport Men T-Shirt: – Tričko s krátkým rukávem bylo mojí základní vrstvou během celého treku. Pohodlné a příjemné k nošení batohu. Během treku jsem střídal dvě tato trička.
  • SPORT Man Shirt – Střídavě moje druhá, nebo základní vrstva během pádlování. Velice pohodlné, rychle schnoucí a nový střih umožňuje opravdu plný pohyb a artikulaci.
  • ACTIVE Man Zip Neck – Tento zapínací “rolák” je možná mým nejoblíbenějším produktem. Označený jako střední vrstva jsem jej nosil buď přes v rstvu Sport nebo Multisport, nicméně jeho využití je značné. Beru jej s sebou skoro všude. Active je ta vrstva, kterou přihazuji do batohu jako záložní vrstvu, nebo si jej beru na sebe večer kolem ohně. Tato vrstva je přes svou malou váhu a velikost velice teplá a vejde se skoro všude.
  • EXPEDITION Man Shirt a EXPEDITION Long Johns –  Teplé a příjemné na nošení, Expedition pro mě byla novinka a já jej používal každý den na řece. Jako hlavní izolační vrstvu. Expedition nahradilo a předčilo fleece, který jsem používal do teď.
  • SPORT Cap – Tato lehká čepice se osvědčila během treku a po celou dobu expedice. Skladná, nicméně dostatečně teplá a osvědčí se i unás na běžkách.
  • GLOVE and INNERLINER – Oboje rukavice bylo možné kombinovat pro lepší tepelné vlastnosti. Innerliner je velice tenký a skoro jej necítíte což mi umožnilo obsluhovat všechny zipy, batoh a fotoaparát bez toho aby mi mrzly prsty.
  • SPORT HEADOVER – Já jej používal hlavně kolem krku během treku, jako čelenku a nebo během studených nocí (-20st) přes nos a ústa jako ochranu proti studenému vzduchu.
  • WALKER and ACTION socks – příjemné ponožky, které jsem nosil na treku a v suchem obleku během našeho sjezdu. Nemají žádné švy, které by tlačily a vyhovovali jak během vysokých tak nízkých teplot.
  • BREEZE a SPORT Man Boxer – O spodním prádle se mluví obtížně, nicméně tyto boxerky jsou velice dobře střižené a při treku ani pádlování s nimi nebyly žádné problémy.

Takto tedy vypadala moje Devold výbava a vrstvy, které mě držely v teple. Během expedice jsem s vrstvením hodně experimentoval a během studených nocí jsem přišel na to, že mohu dokonce navrsvit úplně vše dohromady. Zní to sice legračne, nicméně se tím vytvořil nejrozmanitější a nejteplejší systém oblékání jaký jsem kdy používal. Další velkou výhodou je schopnost Devoldu rychle schnout (vrstvy jsou také tenčí a dají se jednotlivě rozložit na kameny kolem ohně během večera což je velká výhoda oproti fleece izolační). Další velkou výhodou je funkční transport potu od těla a prádlo “nestudí”.

Já jsem se rozhodl Devoldu na expedici plně důvěřovat jakožto mojí primární tepelné vrstvy a mohu jej jen doporučit.

Jakub “Kajman” Šedivý

Zkušenosti s nádobím Fozzils

Sada nádobí Fozzils

Nádobí fish byla tak trochu náhoda. Viděl jsem je u kamarádky a zakoupil den před odjezdem na expedici. Je pravda, že ze začátku moc důvěry nebudí, nicméně moje zkušenosti s ním byly velice kladné. Obrovskou výhodou je jeho skladnost, téměř nulová váha a jednoduché mytí. Zatímco ostatní nádobí je neforemné a zabírá vám místo v batohu či kajaku, Fozzils jednoduše rozložíte do plochy menší než papír A4 a vsunete třeba hned za záda batohu. Nádobí je velice pružné a tak se nemusíte bát, že jej zlomíte či jinak poškodíte. Já jej požíval non-stop celý měsíc v Nepálu při teplotách často hluboko pod bodem mrazu (-20ºC). Všechny ohýbané spoje a spojení vydžela a fungovala bez problémů. Od Nepálu jej s sebou beru všude, kde očekávám, že by mohlo být třeba včetně Patagonie, ze které jsme se právě vrátil. -Jakub Šedivý-

Videa a odkazy

VIDEO  – ALONE ON THE RIVER

O Expedici Langu Khola 2012 na idnes.cz – Jakubova zatím poslední unikátní expedice, sjezd dlouhý 550Km

Jakub ve Studiu 6 ČT – Jakub vypráví o přípravě expedice a sjezdech v České televizi

Expedice Langu Khola na stránkách hydromagazin.cz – Jakubova expedice v největším vodáckém magazínu v ČR

O expedici Langu Khola na stránkách E15.cz – Další z článků o tomto prvosjezdu nepálské řeky

Rozhovor s Jakubem na xman.idnes.cz – Rozhovor o průběhu expedice s jediným českým účastníkem

Osobní stránky Jakuba Šedivého www.jakubsedivy.com