Zima v Arlbergu a moje oblíbená Storenka

Arlberg je jedním z nejznámějších a největších středisek v Rakousku. Co více, jde o jeden z takzvaných “freeride hotspots” Evropy. Já měl letos to štěstí tady strávit zimu.

S permanentkou na Arlberg máte možnost lyžovat hned v několika známých střediscích včetně Luch, Zurs, Stuben a Sonnenkopf. Já jsem hned po několika dnech zjistil, že budu potřebovat několik týdnů na to se naučit a prozkoumat okolí St. Anton.

Co mě letos nejvíce lákalo, nebylo až tak ježdění po sjezdovkách, ale hlavně skitouring a freeride ve volném terénu. A tím je St. Anton vyhlášený. Stačí se nechat brzo ráno vytáhnout vleky na vršek Rendlu, Vallugy či Albony a otevře se před vámi dokonalá aréna hor. Je na vás, kam si vyberete se vydat. Možnosti jsou limitovány jen vašimi schopnostmi (zlepšující se tendence během sezóny) a pak samozřejmě podmínkami (letos je lavinová situace hodně komplikovaná).

Sněhu letos bohužel nebylo moc a vzhledem k nebezpečným lavinovým podmínkám jsme se snažili vybírat bezpečnější svahy. I tak se s postupujícími dny a týdny otevírá čím dál více možností. Většina sjezdů je do 2 hodin chůze od horních stanic vleků. Následně na vás čeká přes 1000 metrů sjezdu do údolí. Prostě paráda!

Na druhou stranu je to tu pro mě pořád jedna velká učebnice a většinu sezóny jezdím s partou místních. Obzvláště v letošních nestálých podmínkách je dobré vědět, kam se vydat a kde je to nebezpečné. I tak se zde, i po dvou týdnech od sněžení, dá nalézt super nenarušený sjezd a já mám dojem, že to zabere ještě roky, než si to zde více osvojím.

A v čem tu vlastně jezdím? Už pár let testuju Bundu a Kalhoty Storen od Bergans of Norway, tak se podělím o své zkušenosti.

Kolekce Storen je vyrobená s použitím membrány Dermizax. Jde o prodyšný a voděodolný materiál, který je navíc pružný a tak nebrání v pohybu. Já jsem si jej za poslední 3 roky dost oblíbil a vlastnosti mi přijdou velice podobné Gore Texu (popravdě nevidím žádný rozdíl až na tu pružnost, kterou má Dermizax podstatně větší).

Kalhoty i bunda jsou i po třech sezónách suché. Jednou z mých prvních reakcí na kolekci Storen byla obava z trvanlivosti. Bergans dbá na to, aby bylo vybavení lehké, a tak mi i materiál přišel dost tenký. Po třech sezónách ježdění můžu říci, že není problém. Membrána drží a kalhoty i bunda jsou bez děr i poté, co jsem již mockrát “trefil” v lese větev.

 

Kalhoty Storen

Kalhoty mají jednu kapsu na stehně, kam se bez problémů vejde mobilní telefon, mapa a případně peněženka. Já ji používám hlavně na ten mobil. Je to místo kam se pro něj dá bez problémů sáhnout a je mimo interferenci lavinového “pípáku”, který nosím na horní části těla. Kalhoty se dají otevřít po celé délce na zip, jsou vybaveny odnímatelnými kšandami a vnitřní nastavitelnou nohavicí přes lyžařské boty.

 

Bunda Storen

Jednou z prvních věcí, kterých jsem si všiml, je hmotnost této bundy. Je opravdu lehká a to jak pocitově na sobě, tak i po případném sbalení do batohu.

Bunda má hned několik vychytávek, které jsem si oblíbil. Pod oběma rukávy je velké odvětrávání, které je lehce dostupné i při nesení batohu. To je velice důležité, protože ve chvíli, kdy chci “větrat”, tak nemusím složitě manipulovat s batohem. Ventilaci lze dobře otevřít i v rukavicích.

Bunda má celkem pět kapes, což je na tak lehký kus vybavení opravdu dostatek. Zase je vidět, že kluci v designu docela přemýšleli, protože do všech kapes se dostanu i s batohem na zádech. To je skoro k nezaplacení, pokud nosíte lavinový batoh s kovovou přezkou, který nechcete často sundávat či povolovat. Bunda má dále tři kapsy na prsou (jednu zevnitř a dvě zvenčí), které ani při naplnění nepřekáží.

Co se týče kapuce, tak ta v pohodě překryje helmu a dvojité stahování ji přizpůsobí snad všem podmínkám. Vyztužený “kšiltík” zároveň zvyšuje komfort. Zip je oboustranný a bunda se dá dobře stáhnout v pase.

Pokud jde o velikost, tak já měřím kolem 183 cm a nosím kalhoty velikosti M a bundy velikosti L, ale každopádně se vyplatí je vždy vyzkoušet.

 

S pozdravem z Arlbergu

Jakub Šedivý

Perfektně hodící se batoh k bundě Storen

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *