Vrstvěte – čím víc, tím líp

Mnoho lidí si stále klade jednu otázku. Jak v zimě zkombinovat oblečení tak, abych z něj vytěžil maximum komfortu – tedy teplo v chladu, sucho ve vlhku a volnost pohybu při zimních aktivitách? Odpověď je v podstatě jednoduchá – vrstvěte.

 

První vrstva

Pro méně chladné počasí je ideální první vrstvou Devold Breeze. Je to ultralehké triko, ale těží z výhod vlny. Pro větší zátěž a potivé sporty se hodí nejvíce Energy a Wool Mesh, kde je určitý podíl vlněné síťoviny, která rychleji odvádí vlhkost od těla. Pokud potřebujete opravdu zahřát, je nejlepší volbou Devold Expedition, upletený ze dvou vrstev merino vlny. Expedition je určený do extrémně nízkých teplot s komfortem až do -50°C při vhodném vrstvení oděvů.

Samozřejmě je možné jednotlivé oděvy základní vrstvy kombinovat, například ti úplně zimomřivý si pod Expedition oblékají ještě Breeze. Zároveň těžší vlněné termoprádlo lze použít jako druhou vrstvu.

 

 

Střední vrstva

Tato vrstva má dvě základní funkce. Udržet vaše tělo v teple a odvádět přebytečné teplo od těla. Střední vrstva by měla být trochu volnější než vrstva první, protože je velmi důležité, aby udržovala meziprostor mezi vrstvou první a třetí.

Volnější střih střední vrstvy zajišťuje lepší odvod vlhkosti (tepla) díky cirkulaci vzduchu. Je to střední vrstva, kde si můžete zvolit počet vrstev v závislosti na teplotě venkovního počasí. Několik tenčích vrstev rozhodně funguje lépe než jedna vrstva silná.

Vhodnou druhou vrstvou pro aktivní pohyb je Devold Polar. Univerzální a teplou variantou vlněné mikiny je Devold Thermo. A pokud opravdu trpíte zimou, neváhejte sáhnout po klasických svetrech. Devold Nansen či Amundsen může sloužit i jako náhrada citlivého péřového zateplení.

 

 

 Třetí vrstva

Třetí vrstva je často označována jako vrstva ochranná. Musí vás ochránit před deštivým a větrným počasím, ale zároveň odvádět vlhkost od těla. Vybírejte z prodyšných materiálů, které jsou odolné proti vodě a mají dostatečné ventilační schopnosti. Dobré svrchní oblečení má membránu, díky které je odvedena vlhkost ven na povrch. Jedna z nejlepších membrán současnosti je Dermizax NX s neuvěřitelnými parametry prodyšnosti a výbornou strečovostí. Dobrým příkladem je bunda Bergans Storen nebo Myrkdalen.

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *