Vrstvení oblečení: Jak zůstat v zimě v suchu a teple?

Chladné zimní počasí klade vysoké nároky na naše outdoorové vybavení. Správná volba funkčního oblečení a jeho vhodné vrstvení nám může pobyt venku velmi zpříjemnit. Jak se oblékat v zimě, abychom zůstali v suchu a teple?

První vrstva - funkční a Merino prádlo

K zimě neodmyslitelně patří bundy, kulichy a rukavice, které nás chrání před vlezlou zimou. Příjemný pocit tepla, správné odvětrání a teplotní komfort začíná ale už u první vrstvy, kterou máme přímo na těle: spodním prádle, tričku a spodkách. Nejdůležitější funkcí spodní vrstvy je tepelná izolace těla a odvod tělesné vlhkosti dál od těla, čímž přispívá ke správné termoregulaci. Alfou a omegou je správný výběr materiálu.

Při pomalejších aktivitách a celodenním pohybu v chladných podmínkách je díky svým jedinečným vlastnostem výborným řešením vlna. Její skvělé termoregulační vlastnosti znali už před více než sto lety první polární objevitelé a ukázalo se, že žádný materiál nedokáže její vlastnosti napodobit dodnes. Velmi jemná vlna plemene ovcí merino se těší na outdoorovém trhu popularitě. Vlna merino vyniká izolačními a termoregulačními vlastnostmi, velkou výhodou je, že si je zachovává i za vlhka. Proto ani po zpocení merino prádlo nestudí a dokáže tak předcházet prochladnutí. Dalšími výhodami tohoto přírodního materiálu je odolnost proti zápachu, antibakteriální vlastnosti a v neposlední řadě se jedná o ekologicky šetrný materiál. Současným trendem je kombinace vlny s dalšími materiály, např. se syntetickými vlákny získává vlna větší mechanickou odolnost a delší životnost, v kombinaci s tencelem rychleji schne apod.

Pro vysoce aerobní intenzivní aktivity se nejvíce osvědčily syntetické materiály (např. polyester či polypropylen), které vynikají rychlostí transportu vlhkosti a také schnutí. Jejich dalšími výhodami je větší mechanická odolnost, delší životnost a nižší cena. Jejich nevýhodou však je, že vlhké v zimě rychle začnou studit a člověk může snadno prochladnout. Syntetická vlákna navíc vyhovují množení bakterií, takže po zpocení je prádlo zralé rovnou do pračky, jinak je cítit.

 

Jak správně vybrat funkční prádlo?

  • Mělo by obepínat tělo
  • Ploché švy
  • Volnost pohybu
  • Musí sednout a být příjemné na těle
  • Gramáž (100-150 g je celoroční merino, teplejší zimní kousky mívají 200 g)

Jste připraveni vyzkoušet, jak funguje první vrstva na těle? Norská móda je specialista na dovoz nejkvalitnější vlny od nejlepších norských značek. Vyberte si ze značek Devold, Dale of Norway, Bergans of Norway, Kari Traa, We Norwegians, Bula.

Druhá vrstva - izolace

Úkolem této vrstvy je tepelně izolovat a zabránit úniku tepla od těla, zároveň chrání před chladem zvenku. Důležitou funkcí druhé vrstvy je také odvádění tělesné vlhkosti (potu) pryč od těla. I u izolační vrstvy se s oblibou využívají jak umělé, tak přírodní materiály.

Mikiny, svetry a vesty z vlny jsou optimálním řešením pro pomalejší či celodenní pohyb venku v chladném počasí. Co se týče tepelné izolace, může vlně konkurovat jen další oblíbený přírodní izolant, a to peří. Syntetické materiály oproti vlně vedou v rychlosti odvodu potu a schnutí – k těm technicky nejvyspělejším patří např. Polartec. Výhody obou druhů materiálů kombinují někteří výrobci pro výrobu sofistikovaných hybridních mikin, které jsou střihově vyladěné a střídají zateplení a strečové panely v různých partiích těla.

Podívejte se na tradiční norské svetry od Dale of Norway, Bergans of Norway nebo We Norwegians. Svetry od Devoldu nosili na svých expedicích už první polárníci a norští rybáři v nich přežívali na rozbouřeném moři celoročně. Bez Devold mikin se neobejdou dnešní extrémní cestovatelé a polárníci. Podílejí se na vývoji střední vrstvy tak, že je čím dál dokonalejší izolační vrstvou. Kari Traa se zase pochlubí stylem a funkčností pro ženy.

Třetí vrstva - ochrana před povětrnostními vlivy

Na většinu akcí vám za dobrého počasí bude stačit kvalitní softshellová bunda, která chrání tělo především před větrem a chladem, a zároveň umožňuje odvod potu od těla. Taková bunda má za úkol zamezit takzvanému WindChill efektu, tedy ztrátě tepla prouděním vzduchu neboli větrem. Velkou výhodou materiálu softshell je poměrně velká prodyšnost (paropropustnost), díky níž se v softshellové bundě člověk nezapařuje tolik jako v nepromokavé hardshell bundě. V kombinaci s membránou (membránový softshell) může nahradit i hardshell bundu a stát se velice univerzálním kouskem v šatníku.

Rádi vám poradíme s výběrem správného oblečení pro vaši sportovní aktivitu na našich kamenných prodejnách v Litoměřicích a v Praze na Národní. Neváhejte s radou kontaktovat naši e-shop linku.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *