Víte, jak si užít zimu? Sledujte Skialpem to začalo III.

Originální a divácky velmi úspěšný sportovní seriál „Skialpem to začalo“ pokračuje třetí sérií, tentokrát osmi dílů. Celá série nese podtitul „Jak si užít zimu“ a bude zaměřena na kompletní vyžití, které zasněžené horské terény nabízejí.

„Ve dvou předcházejících sériích jsme se zaměřili čistě na praotce veškerého lyžování, tedy na skialp, v následujících osmi dílech projedeme osm různých středisek u nás i v zahraničí a v epicentru našeho zájmu budou všechny možné druhy pohybu, které se dají na horách aplikovat – od sjezdovek až po sněžnice,“ říká moderátor Jirka Hölzel.

Vysílací časy naleznete na skialpemtozacalo.cz.

Seriál plný osobností

Pořad pro Českou televizi vyrobila Norská móda a provází jím opět populární čeští moderátoři Alena Zárybnická a Jiří Hölzel. Osm patnáctiminutových dílů běží od začátku listopadu do konce prosince každou sobotu na programu ČT Sport v premiéře a postupně je seriál i reprízován a zveřejňován na ivysílání České televize. Mediálním partnerem seriálu Skialpem to začalo je časopis a portál o lyžování SNOW.

Každým dílem nové série „Skialpu“ provádí spolu s moderátory známé osobnosti sportu. Mezi nimi běžkařka Kateřina Neumannová, sjezdařka Tina Mazeová, snowboardcrossař Michal Novotný, skicrossař Tomáš Kraus nebo sjezdař a slalomář Filip Trejbal, sjezdař Jure Košir, freerider Robin Kaleta a horský vůdce Karel Kříž. Jednotlivé díly vznikaly v Rakousku a Slovinsku, na Slovensku a samozřejmě v České republice.

Charitativní rozměr

V rámci natáčení pořadu sbírali moderátoři body na nový invalidní vozík pro handicapovanou sportovkyni Hanu Doležalovou v aplikaci „EPP – Pomáhej pohybem“ od Skupiny ČEZ, generálního partnera seriálu.  Juniorská mistryně světa v orientačních závodech na horských kolech zůstala po nešťastném pádu upoutána na vozík, ale sportu je stále věrná a nejen na horách je jako doma.

Ocenění odbornou porotou

První série seriálu „Skialpem to začalo“ byla odvysílána během zimy 2015/16 a setkala se s velkým diváckým úspěchem. Seriál získal minulý rok v říjnu cenu poroty za Metodické a populárně vzdělávací snímky na 19. ročníku mezinárodního festivalu sportovních filmů a dokumentů Sportfilm Liberec 2016.

Norský rodokmen

Skialpinismus je v českém prostředí stále více oblíbeným sportem s raketovým nástupem zájmu. Jeho kořeny sahají několik tisíc let zpátky do historie Norska. Skialpinismus je totiž disciplína, která dovolí každému vychutnat si hory naprosto komplexně. Řada z nich se na trasy vydává bez základních znalostí oblečení, vybavení a bezpečnosti pohybu na horách.

Seriál si proto klade za cíl populární cestou na některá úskalí upozornit, osvětou pomoci předejít potenciálním problémům, ale i nezákonnému pohybu v chráněných oblastech a v neposlední řadě nabídnout vhodné tipy tras a lokací vhodných ke skialpinismu a doplnit jej o další zajímavé aktivity, které jednotlivé oblasti nabízejí.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *