Test batohu Bergans Rondane 65

Čas velkých batohů, zdálo by se, s nástupem velkých kabel na kolečkách, jakoby ustoupil. Ale na velké výpravy do hor a do přírody zůstávají stále nezastupitelnou součástí výbavy. A vzhledem k vytíženosti i trvanlivější než jiné kousky. Jak si tedy nejlíp vybrat? Prověřili jsme Bergans Rondane s objemem 65 litrů a pěkně se skamarádili.

Testoval pro nás Tomáš Nohejl.

Aktuální model je už šestou generací od renomované norské značky Bergans, tedy velký předpoklad úspěchu. Design vyhlíží neokázale, ne snad přímo stroze nebo minimalisticky, ale skandinávsky úsporně. To platí ještě víc pro černou verzi než přece jen veselejší dvou-modrou. Základním materiálem je lehoučká a přitom odolnější PFAS s Cordurou.

Velký objem, tudíž předpokládaná váha, se musí správně rozložit a pak i naložit na záda. O to se postará zádový systém Spine, unikát značky. Obsahuje dva podpůrné FlowPanely, které zajišťují proudění vzduchu mezi zády a batohem, a ten horní se dá posouvat pomocí uchycení suchého zipu (Quick Adjust Pro). Stabilitu přidávají drobné a téměř neviditelné, ale pevné vertikální dráty – jo, kde jsou časy hliníkových krosen, že… Ramenní popruhy vedou do oblouku, takže i při velké zátěži lépe sedí a nekloužou.

Prostor uvnitř vypadá velkoryse, snadný přístup a orientaci v něm pak zvyšuje nevídaný zipový přístup zpředu, na jehož dně najdete další síťovinou odvětranou a průhlednou kapsu. Další přihrádka jen s gumou je na zádové vnitřní straně. Základní objem lze navýšit tradičním povytažením cca 15centimetrové nástavby/límce, její náklad pak případně zafixuje jeden pojišťovací pásek s karabinou.

Víko má dvě přihrádky na zip, jednu větší přístupnou svrchu a druhou vnitřní i s poutkem na klíče – však víte, jak se dokáží cestou pěkně zatoulat („Sem sem je přece dával…“). Víko není posuvné, jak u srovnatelných batohů bývá, mně osobně to ovšem nevadí, přední popruhy mi k vyladění zatažení stačí. Po stranách najdete ještě dvě zastrkávací síťované kapsy, nejlíp na lahve, složené hole, pláštěnku (ta není součástí jako u některých jiných).

Na hřbetě pak další uchytávací očka a čtyři stahovací popruhy na cepíny, hole či jiný materiál. A ještě dvě kapsy na zip (na drobnosti) zvyšují komfort na polstrovaném bederním pásu. Batoh nabízí napojení na hydrapack, v horní části má otvor na sací hadičku. Nechybí subtilní horní madlo, větší poutko na pohodlnější přesunutí batohu.

Zpočátku vás tohle objevování stále dalších a dalších funkčních detailů až příjemně překvapuje. Velmi snadno se na ně zvyká, oceníte je na delších cestách s horšími možnostmi kompletního přebalování se.

Ani když nenaplníte kompletní objem, poutahujete pásky rozměry takovým způsobem, že se nikde „nebimbá“ a nepřekáží. Díky tomu ho využijete univerzálně, ať při poklidnějším cestování třeba vlakem, kdy si při přesunech necháte volné ruce, ale i v akci. Tam odolá i náročným povětrnostním podmínkám, dešti a sněhu, nebo nebezpečí oděru o skály či stromy.

Doporučuje se zatížení do 17 kil, unese ale i přes dvacet, ovšem to už není komfortní a trpí batoh a následně jeho uživatel. V testu uspěl při tradičním cestování s častým přemisťováním, pěší (letní) túře v horách a ještě ho čeká důkladnější zimní prověrka s lyžařsko-skialpovým vybavením.

Bergans patří mezi tradiční norské kvalitní značky. Založili ji vynálezce Ole Bergan a obchodník Sverre Young už v roce 1908 a začali právě batohy, které tvoří doteď vlajkou loď. Ostatně batoh nesl na zádech Roald Amundsen při dobytí Jižního pólu už o čtyři roky později. Nyní vyrábějí kompletní sortiment spacáků, stanů, batohů, oblečení, ale i kanoí a doplňků. Využívají nejlepší materiály, pouze dvě značky na světě třeba mají membránu Dermizax, na řadu výrobků vlastní patenty. Rondane byl v norské režii vyroben ve Vietnamu.

Pořídíte nejlépe v obchodě Norské módy v Praze na Národní 37 nebo v Litoměřicích (Jarošova 32), případně na e-shopu www.norskamoda.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *