Test batohu: Batoh lehký jako pírko Bergans Helium V5

Obecná charakteristika

Společnost Bergans patří k největším a nejlepším výrobcům outdoorového oblečení a vybavení. Jejich produkty jsou vyráběny tak, aby uspokojily běžné outdoorové nadšence, ale i expediční výpravy. Právě testovaný batoh HELIUM V5 patří přesně k tomuto typu produktu. Je to nejoblíbenější typ ultralehkého batohu, který společnost Bergans vyrábí již 21 let a každý rok přichází s jeho vylepšením. Tento batoh si zamiluje nejen ten, kdo si potrpí na ultralehké výbavě. Přesto, že batoh váží jako pírko, použití vlastních vysoce
odolných a pevných materiálů Nylon 66 a Black Dyneema Ripstop a prvotřídní technologie výroby, řadí výrobek mezi nejlehčí jedničky na trhu. Navíc promyšlené technologické detaily tohoto batohu plní požadavky těch nejnáročnějších outdoorových nadšenců.

Konstrukce vstupu je standardní – vrchní vstup se stahovacím systémem a na vrch odepínací víko v podobě větší kapsy s vnitřní karabinkou na klíče. Podél celého batohu je diagonálně vedený dvoucestný zip, tak aby umožnil snadný přístup k věcem po celé délce batohu. Oceňuji také boční síťované kapsy, do kterých hezky pasuje jak malá, tak velká flaška. Objem kapes je dostatečný a díky elasticitě i velmi flexibilní. Batoh také disponuje zadním částí pro umístění a uchycení hydrovaku, který by neměl chybět v žádném kvalitním outdoorovém batohu. Při výběru vhodného batohu je pro mě nutností dobře umístěná a lehce nastavitelná poutka na lyže, cepín či turistické hole, což batoh HELIUM V5 jednoznačně splňuje.

Zádový systém a multifunkčnost

Nastavení batohu trvá jen pár minut a to díky zádovému systému QuickAdjust PRO, který se vyznačuje jednoduchým a přitom funkčním nastavením délky trupu. Ramenní popruhy i bederní pás jsou vystlány velmi měkkou, pohodlnou ventilační síťovinou. Mile mě překvapil rozsah bederního pásu. Batoh dobře padne na všechny typy ženské postavy ( 80 – 130 cm). Bederní pás se dá velmi jednoduše odepnout, sníží se tím celková váha batohu o 150 g a batoh můžete použít třeba na nákup či jiné aktivity. Další skvělou vychytávkou je odepínací vrchní kapsa batohu, která se dá připnout na bederní pás a máte tak za pár minut z batohu šikovnou ledvinku.

K bedernímu pásu se dají přikoupit malé kapsičky na drobné předměty. Tento detail jsem postrádala hned v základní výbavě. Přikoupené kasičky jsou dostatečně prostorné pro vaše cennosti a drobnosti ( mobil, peníze, jelení lůj) Součástí batohu jsou dva popruhy, kterými můžete k batohu připnout libovolné předměty. Nejčastěji karimatku či spacák. Svou velikostí se batoh perfektně hodí i jako kabinové zavazadlo pro cestování letadlem.
Batoh Helium V5 jsem poprvé provětrala na vícedenním treku ve Vysokých Tatrách a stal se mým nepostradatelným a nejlehčím společníkem. Poté semnou navštívil nádherný čtyřtisícový vrchol Gran Paradiso a nyní spolu objevujeme krásy Nového Zélandu. Tyto věty potvrzují, že je to velmi všestranný pomocník.

BATOH TESTOVALA KATY VAŘECHOVÁ
BATOH TESTOVALA KATY VAŘECHOVÁ @katy.varechova
Read More
Velká cestovatelská duše, co miluje výzvy, dobrodružství, přírodu, pohyb a fakt nemá ráda stereotyp a nudu. Hory jsou jejím druhým domovem a proto prošlapává horské cesty v kterémkoli ročním období. Aktuálně jí najdete toulat se po horách, lesích, loukách a plážích na Novém Zélandu.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *