Jak správně vybírat Bergans batoh?

S výběrem batohu je to podobné jako v cukrárně u pultu s dorty. Nabídka je pestrá a tak je nutné dobře rozmyslet, na jaký dort máme chuť. Pardon, na jakou aktivitu vybíráme batoh. Správně zvolený batoh dovede túru zpříjemnit a naopak. Výběr batohu je samozřejmě individuální záležitostí. Kde není vlastní zkušenost, může pomoci několik rad.

Malý, střední, velký

Prvotní rozdělení zvládneme snadno. Každá činnost, pro kterou batoh vybíráme, představuje určitý objem věcí, které má batoh pojmout. Na cyklovýletu nevyužijeme velký batoh a vícedenní výpravu s malým batohem nezvládneme. Samozřejmě, že některý batoh lze využít na více aktivit a na některou se zcela nehodí. Toto základní rozdělení nám ve výběru ale rozhodně pomůže.

Malé batohy

Do této kategorie lze zahrnout všechny batohy o objemu do 30 litrů. Ten je předurčuje pro každodenní použití a vžil se pro ně termín „daypack“. Budou se hodit na denní používání nejen ve městě, ale i na jednodenní výlety, výběhy, cyklistiku a podobně. Co je tedy u daypacku důležité?

  • Důraz klademe předně na účel použití. U městského batohu oceníme dostatek kapsiček, možnost uložení notebooku, poutko na klíče a další detaily. Batoh na kolo by měl mít nosič na helmu, poutko na blikačku apod.
  • Zádový systém daypacků nemusí nabízet všechny technické vymoženosti, kterými se pyšní střední a velké batohy (o nich níže). Avšak klasická polstrovaná či odvětraná záda se síťkou batoh dělají batoh vhodnější pro turistiku a výlety, zatímco jednoduchá konstrukce záda plně postačuje pro městské prostředí.
  • Nejčastěji je daypack opatřen velkým vstupem na zip. Jsou ale i malé batohy úzké siluety s víkem či rolovacím uzávěrem. Design, image a styl dle libosti.
  • Turista ocení pláštěnky na batoh, městský poutník zase polstrovanou kapsu na notebook. Poutko na klíče a reflexní prvky ocení všichni.
  • Cyklisté, běžci a turisté uvítají, pokud v batohu najdou poutko/kapsu a potřebný otvor na zádech/boku batohu pro použití pitného vaku.

Střední batohy

Zde můžete vybírat v objemech 30 až 55 litrů. Tyto batohy už se svým provedením připravují na konkrétní aktivity v přírodě. Jednokomorové štíhlé batohy na lezení a dvoukomorové spíš na turistiku. Horolezectví, skialpinismus a další outdoorové aktivity kladou na provedení batohu specifické požadavky.

Je nutné věnovat se více zádovému systému, neboť s objemem roste zátěž, se kterou se musí naše tělo „poprat“. Konstrukce celého zádového systému je přizpůsobena anatomii. Délka zad, šířka a tvar ramenních popruhů i tvarování bederního pásu rozděluje batohy na pánské a dámské modely.

  • Batohy na lezení se vyznačují užší siluetou, aby neomezovaly pohyb v náročnějším terénu. Nabízí dostatek poutek pro připevnění dalšího materiálu (cepín, lano, helma atd.)
  • Batohy pro zimní sporty mají zádový panel z materiálu, na kterém neulpívá sníh, speciální kapsu na lavinovou výbavu a některé i vstup přes zádový panel. Samozřejmostí jsou pevná fixační poutka na připevnění lyží, snowboardu či sněžnic. Na jednodenní skitouringovou a skialpinistickou túru postačí i batoh o objemu 25 až 35 litrů.
  • Turistický batoh poznáte oproti lezeckému podle propracovanějšího zádového systému, nabídne i dvoukomorové uspořádání a robustnější bederní pás. Chystáte-li se na vícedenní túru a máte zajištěné stravování i ubytování na chatách, jste na správné adrese. Pro přechod na těžko, tedy trek, kdy si nesete stan a vaření na zádech, budete potřebovat batoh větší.
  • Nezbytnými detaily jsou poutka na cepín, trekové hole, boční kompresní popruhy, výškově nastavitelné víko s kapsami. Pláštěnka na batohu pro zimní sporty nemá smysl, ale turistické batohy jí mají. (A pokud nemají, lze jí snadno dokoupit).

Velké batohy

Turisté, trekaři, příležitostní stěhováci si mohou vybrat právě zde ten vhodný batoh. Až 130 litrů objemu, to už je pořádný ranec na záda. Propracovaný nastavitelný zádový systém vás ohromí a v terénu prokáže svoje kvality. Odlišné tvarování přizpůsobené anatomii ženského a mužského těla, dvoukomorová konstrukce a kapacitní posuvné víko jsou pak dalšími trumfy. A s jakými kartami ještě počítat?

  • Polstrovaný bederní pás robustní konstrukce je nutností, bez něj je z batohu jen pytel na zádech.
  • Žádný batoh Bergans není nepromokavý. Použitý textilní materiál je vůči vodě odolný. Přesto je nutné batoh chránit před vodou, která se do každého batohu dostává skrze švy, pláštěnkou na batoh.
  • Široký vstup z čela batohu je prima pro přehled a hledání všeho možného uvnitř.
  • Boční kapsy na nezbytnosti jsou fajn a pokud je batoh nemá, lze je dokoupit.
  • Příprava na použití pitného vaku či kapsa na láhev náročný trek rozhodně zpříjemní.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *