Jak správně nastavit batoh?

Aby batoh správně seděl a vydrželi jsme ho mít na zádech třeba celý den, je důležitým prvkem správná zádová konstrukce, která se liší podle objemu a velikosti batohu, a především správné nastavení všech popruhů a délek.

Batohy Bergans jsou propracované do posledního detailu a tak má každý typ batohu mnoho vychytávek a vylepšení pro zvýšení komfortu při nošení. Bez správného nastavení přesně podle našeho těla ale nebudeme moci využít nabízený komfort dokonale.

U malých batohů do města nebo na krátké výlety jsou důležitá především anatomicky tvarovaná záda, která kopírují tvar páteře, u větších a středních už přichází na řadu i zpevněné konstrukce zádového systému.

Základní nastavení batohu

Správné nastavení musí odpovídat naší postavě. Většina batohů s objemem nad 50 litrů má nastavitelnou délku zad, kterou je dobré upravit první.

A jak na to? Všechny popruhy nechte volně, do batohu ideálně vložte zátěž. Nasaďte si batoh na záda a jako první srovnejte bederní pás v oblasti boků a dotáhněte.

Teprve poté nastavte také ramenní popruhy tak, aby batoh na zádech dobře seděl, ale zároveň nikde nic neškrtilo a neomezovalo v pohybu.

 

Jako poslední dotáhněte i hrudní popruhy. Váha batohu se rozkládá mezi bedra a ramena právě dotažením či uvolněním ramenních popruhů, bederní pás by měl nést 2/3 váhy a ramena 1/3.
U menších batohů, kde hrudní nebo bederní popruh není, zajišťují pohodlné nošení právě ramenní popruhy. Jejich dotažením by měl batoh dobře sedět na zádech, ale opět se nesmí nikde zařezávat nebo nás nutit dávat lopatky nepřirozeně k sobě. V tom případě jsou popruhy nastavené velmi nakrátko a je vhodné je povolit.

 

Správné nastavení poznáte tak, že vám batoh na zádech dobře sedí i při prudkém pohybu, popruhy nikde nepadají a nesklouzávají z ramen, můžete jít pohodlně s rovnými zády bez nucení k předklonu a samozřejmě nikde nic netahá a nebolí.

Vždy záleží také na aktivitě, na kterou se s batohem chystáme. Pro běh vyberte spíše lehčí a menší sportovní batoh, naopak na horskou túru se vyplatí batoh s objemem nad 50 nebo 80 litrů, do kterého se vejde i spacák a mnoho dalších potřebných věcí.

 

Hlavní charakteristika zádového systému:

  • individuální nastavení pro každého
  • těsně padne k zádům pro lepší kontrolu stability a komfortu
  • vysoký důraz na možnosti individuálnějšího nastavení

 

Batohy s nosností nad 25 kg (od objemu 50l)
– hliníkové vzpěry se přizpůsobují tvaru zad
– každý ramenní popruh zvlášť lze nastavit individuálně
– tvarovaný bederní pás
– pro stálost tvaru je horní část batohu vyztužena vzpěrou
– ideální počet 3 kompresních pásků po obou stranách

 

Batohy s nosností nad 25kg (od objemu 80l) musí mít také
– dodatečné vyztužení pro lepší kontrolu nad nákladem
– masivnější bederní pás
– více vyztužených oblastí zad

 

Batohy s pevnou zádovou konstrukcí
– menší možnosti nastavení
– konstrukce použitelná k přepravě beden
– pevná stavba konstrukce umožňuje přepravu i extrémních hmotností

 

Batohy se zádovou konstrukcí s nosností nad 30 kg (od objemu 80l)
– klasický zádový systém je integrovaný přímo do zádové konstrukce mimo batoh

 

Batohy malé, s nízkou nosností
– vhodné pro pohyb ve městě a na krátké výlety
– nemají bederní pás
– nastavuje se pouze délka ramenních popruhů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *