Rozhovor se slovenským nosičem Štefanem ,,Pištou” Bačkorem

NM: Pišto, představil by jsi se krátce pro české publikum?

Pišta Bačkor:  Jsem horský nosič.Narodil jsem se v Popradě, neměl jsem moc na výběr:) Jsou tady krásné kopce na , které se díváte každý den. Už jako malý špunt jsem vyrážel s bratrem na lehké túry. Tam byl takový první kontakt s místní přírodou a základ pro to co dělám nyní. 

NM:  Vyrůstal jsi přímo na horách?

Pišta Bačkor : Ne. Já jsem sídliskový chalan . Znáte to, fotbal,kolo, ale vždy mě bavilo se hýbat. Kopce byly po ruce , tak mi přišlo přirozené vydat se cestou nosičů.

NM: Jak dlouho už jsi nosičem?

Pišta Bačkor: Začal jsem sezónu v roce 1995-1996. Takže nějaký pátek už to bude.  Potom byly takové intenzivní roky hned po škole.  Bylo to asi 9 let co jsem byl na Teryho chatě a 9 let také na Zbojnické chatě. Potom vznikla kratší pauza,kdy jsem se chtěl také podívat do světa. Nikdy jsem ale nepřestal. Snažím se stále chodit, i když už je teď méně času. Mám rodinu a dvě děti. S manželkou jsme se také potkali na jedné z chat.

NM: Máte nějaké nosičské muzem?

Pišta Bačkor: Ano,máme mini muzeum ve Švajčiarskom domě. Je to asi nejstarší původní dům v Tatrách. Opravdu krásný. Děláme tam přednášky a promítání. Celé je to o nosičích, abychom se měli kde sejít a ukázat lidem co nosičství je a co vše obnáší.

NM: Pro ty co vůbec nevědí, mohl by jsi nám přiblížit co práce nosiče obnáší? Je potřeba nějaké fyzické zkoušky?

Pišta Bačkor: Není na to žádná škola ani speciální příprava. Začátky jsou těžké a bolí, asi jako u všeho. Když jste mladší máte více energie, vše se dá vyzkoušet, vše se většinou podaří. Stačí si to vyzkoušet, ale je to hlavně i o psychice. Kolikrát je tělo už vyčerpané , ale hlava musí zavelet a pokračovat. Když si dáte jasný cíl, vždy ho dosáhnete!

NM: Teď se zeptám na vybavení. Norská móda tě obléká již několik let. Jaký je tvůj nejoblíbenější produkt?

Pišta Bačkor : Ano je to tak. S každým produktem jsem nad míru spokojen. Příroda už to má vše dávno vymyšlené. Vlna a výrobky z ní jsou prostě jedinečné.

Nejvíce však obdivuji Batohy značky Bergans.

Nejdříve jsem dostal batoh  Bergans Helium ,jen na pár měsiců na testování. Byl jsem velmi mile překvapen! Dostal ode mě opravdu zabrat. Dovolená s dětmi se promění vždy ve velké dobrodružství. Kolikrát mi děti na batohu i seděly a vydržel to.

Oceňuji hlavně extremní lehkost batohu.  Dále také bederák a nastavitelnou zádovou konstrukci. Dalším velkým plusem je zipové otevírání vepředu na batohu. Vždy když něco nutně potřebujeme z batohu vyndat, je to většinou na úplném dně. Do batohu Bergans se dostanu i přes silné rukavice a vyndám si to, co zrovna potřebuji. Batoh krásně drží tvar a sedí na zádech. Nosím v něm až 38 kg!

Recenze batohu Bergans Helium od Pišty Bačkora:

Bergans Helium V.5 40 L … mám tohto fešáka od “vikingov” asi 3 týždňe a už sme stihli pár dní na hrebeni Veľkej Fatry. Pochodovali sme 2 dni aj so spaním “pod širákom”. takže som mal zbalenú “plnú-poľnú”. Keď to porovnám s predchádzajúcim modelom, ktorý som doteraz intenzívne “jazdil”, na chrbtovom nosnom systéme v podstate nič nové, len popruhy na ramená sú lepšie tvarované a polstrované. Na litráž 40 L výborné do komfortu, ale nie na úkor váhy. Takže sa len potvrdilo, že čo bolo na predchádzajúcom modely dobré, osvedčené a funguje, nie je dôvod meniť. To sa týka aj ostatných detailov, ako možnosť “rozpárať mu brucho” od hora až dolu bez otvárania zhora a pracného dolovania toho, čo pravé potrebujete vybrať, čo je samozrejme zásadne vždy až na dne:). Drobnou novinkou sú prevliekacie spony s cvakaním a poistkou na jednoduché polohovanie chrbtového nosného systému. Zachovala sa aj možnosť úplne odopnúť “vrchnák” vrchný úložný priestor, ale pozor, teraz si z neho môžete urobiť ľadvinku na nosenie na pás. Potrebujete len odobrať bederný pás a jednoducho spojiť, a je to. Toto nepoznám ani od konkurencie 🙂 Množstvo drobných detailov na pripnutie a individuálny tuning + pridanie 2 voľných popruhov so sponou na rozopnutie, s ktorými pripevníte asi VŠETKO !!! Keď to zhrniem, na prvý pohľad veľmi jednoduchý, ale užívateľsky veľmi hodnotný kúsok, dám mu zabrať a uvidíme, koľko vydrží na životnosť…teším sa s ním aj na zimu na skialp – uvidíme …jediné, čo by sa podľa mňa hodilo u takéhoto prémiového šampióna, je obal do dažďa, samozrejme základný záter má, ale keď vás zleje, tak to asi stačiť nebude 🙂 ten však už mám z predchádzajúceho modelu a len som ho presunul 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *