První, druhá, třetí… VRSTVA

Správné vrstvení oblečení je základním konceptem pro outdoorové aktivity. Vrstvy oblečení by měly odvádět vlhko, izolovat a chránit tělo i v těch nejnepříznivějších povětrnostních podmínkách. 

Specialisté v Norské módě vám přesně poradí, jaké oblečení zvolit a jak ho správně vrstvit. Široká škála outdoorových aktivit si žádá různé vrstvení, ať už se jedná o toulky přírodou, procházky do města nebo aktivní pohyb.

1. Vrstva nebo také spodní vrstva

Spodní vrstva vašeho oblečení by měla být tenká, dokonale vám padnout a přilehnout k tělu. Klíčovou vlastností spodní vrstvy je rychlý odvod potu směrem od těla k prostřední vrstvě, aby tělo zůstalo v suchu, teple a pohodlí.

Jako první vrstvu doporučujeme přírodní materiál – vlnu. Vlna je šetrná k životnímu prostředí a je tou nejlepší volbou pro většinu aktivních lidí. Hlavní výhodou vlny také je, že má přirozeně velmi dobré vlastnosti k odvádění vlhkosti a potu, ale zároveň dokáže zahřát i když navlhne. Dalším benefitem vlny je její schopnost opakovaného použití, nezanechává odér a je antibakteriální.

Na eshopu, nebo v kamenných obchodech Norské módy si můžete vybrat z různých střihů i barev. Pro ženy doporučujeme barevnou řadu kolekce Kari Traa Rose. Pro muže potom kolekci Devold Hiking nebo Expedition.

Dámská spodní vrstva Kari Traa Rose a Devold Liadalsnipa

Pánská spodní vrstva Devold Expedition a Devol Hiking

2. Střední vrstva

Tato vrstva má dvě velmi důležité funkce. Udržet vás v teple a odvést vlhkost a pot od vašeho těla. Střední vrstva by vám měla padnout, ale nemusí až tak dokonale, jako vrstva spodní. Je totiž velmi důležité, aby se vytvořila mezera mezi spodní vrstvou a svrchním oblečením. A proč je mezera tak důležitá? Je důležitá protože umožní cirkulaci vzduchu a tím i odvod vlhkosti.

Jako střední vrstvu je dobré zvolit dostatečně hřejivé a prodyšné materiály, třeba merino vlnu nebo fleece. Vybírejte z dámské kolekce Kari Traa Stjerne nebo Devold Thermo. Pro muže je pak vhodná kolekce Devold Egga nebo Nibba.

Dámská střední vrstva Devold Nibba, Kari Traa Sanne a Bergans Hareid

Pánská střední vrstva Devold Nibba a Bergans Hareid

3. Vnější izolační vrstva

Vnější izolační (zateplovací vrstva) má za úkol udržet tělo ve stálé teplotě. Izoluje ho a chrání před okolním chladem. Používá se hlavně při nízké aktivitě v chladném prostředí nebo pro udržení tělesného tepla po fyzické aktivitě. Jako hlavní materiál je nejčastěji používáno peří nebo umělý materiál Primaloft.

Jako vnější vrstvu doporučujeme pro ženy dámské bundyparky a kalhoty značek Kari Traa a Bergans. Pro muže pak bundy a kalhoty značky Bergans

Dámská vnější izolační vrstva

Pánská vnější izolační vrstva

4. Ochranná vrstva proti rozmarům zimního počasí

Ochranná vrstva je velmi důležitá. Poskytuje ochranu před povětrnostními vlivy jako jsou silný vítr, mráz, déšť nebo sníh. Tato vrstva musí tedy být větruvzdorná, vysoce prodyšná a nepromokavá. 

Z řad našich produktů, kvalitní značky Bergans, doporučujeme bundy z kolekce Myrkdalen a nepromokavé membránové kalhoty Storen, které vám zaručí maximální volnost pohybu a komfort.

Dámská ochranná vrstva Bergans Myrkdalen a Bergans Storen

Pánská ochranná vrstva Bergans Myrkdalen a Bergans Storen

5. Nezbytné doplňky - ponožky

Kvalitní ponožky určené pro výlety do přírody by měly být vyrobeny zejména z vlny. Jak už bylo zmíněno v předchozích bodech, vlna dokáže udržet teplo i když navlhne nebo se propotí. 

Většina našich ponožek je přizpůsobena nošení na pravé i levé noze. Tvar ponožky perfektně sedí na patě a důkladné pletení v oblasti nártu zaručí vysokou odolnost proti opotřebení. 

Vybírat u nás můžete z krásných vzorů a barev pro ženy i pro muže.

Dámské vlněné ponožky

Pánské vlněné ponožky

S výběrem vhodného oblečení pro různé sportovní aktivity vám rádi poradíme. Kontaktujte nás.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *