Kde a proč se zrodila myšlenka udělat jedinečný seriál?

Kde a proč se zrodila myšlenka udělat jedinečný seriál 7 pohoří?

Rozhovor s oblastním náčelníkem Horské služby Jeseníky, Michalem Klimešem

Jak vznikl nápad na uspořádání běžeckého seriálu 7 pohoří?

Impuls se zrodil od Norské módy, která je partnerem horské služby již delší dobu. Když se na český trh začalo dodávat běžecké zboží od značky Raidlight, která se zaměřuje výhradně na trail running, tak jsme s majitelem Jiřím Fidrantem přišli na myšlenku uspořádání běžeckých závodů. Chtěli jsme propojit běh s českými horami.  Od nápadu k realizaci sice uběhl nějaký čas, přesto se nám loni podařilo seriál rozjet.

 

Kolik lidí je součástí organizace? Pomáhají vám s přípravou i kolegové z horské služby?

Seriál běhů 7 pohoří je postaven na spolupráci s HS, v každém pohoří je člověk, který je „styčným důstojníkem“ pro přípravu daného závodu. Jedná se o vyřízení povolení, výběr trasy, označení apod. S tím mu pomáhá dalších několik záchranářů. Dále je skupina lidí, kteří mají na starost zajistit občerstvení, propagaci, ozvučení, časomíru a další potřebné záležitosti, které jsou nutné pro uspořádání takového závodu, který by závodníkům utkvěl v paměti a měli hezký zážitek.

Závodníci si na 7 pohoří mohou vyzkoušet, co je mimo jiné třeba pro vstup do horské služby.

 

Jaká má tento běžecký seriál specifika, co nabízí jiného oproti jemu podobným sériím?

Závody 7 pohoří se běží v horách, kde v ČR působí horská služba. Kratší trať (cca 10 km) má zhruba parametry fyzických prověrek členů HS, závodníci si tak mohou vyzkoušet, co je třeba splnit mimo jiné při vstupu do HS. Dále se snažíme v každém pohoří ukázat něco hezkého a atraktivního z dané oblasti.

 

Podle čeho jste trasy vybírali?

Trasy se snažíme vybírat tak, aby se délkou a převýšením podobaly ve všech závodech. Jedná se o běh v terénu, tak se snažíme o to, aby se v rámci možností běhalo po lesních pěšinách a cestách. Snahou je i během závodu ukázat hezká místa v daném regionu.

Větší problémy s trasou jsme zatím neměli i díky tomu, že trasy vybírají lidé z řad horské služby, kteří znají místní terén a poměry.

 

Řešil jste mnohokrát vážné úrazy či úmrtí v horách, jak je na závodech zajištěná bezpečnost? Myslíte si, že je závod vhodný pro každého nebo je žádoucí, aby měli běžci určité zkušenosti v horách, zejména pokud by bylo špatné počasí?

Bezpečnost během vlastního závodu je zajištěna členy HS, kteří jsou připraveni řešit jakýkoliv zdravotní problém během závodu. Na trati jsou pořadatelé, kteří mají mezi sebou spojení, tak v případě potřeb je záchrana brzy na daném místě. Naše závody mají jiné parametry než městské běhy, proto je třeba počítat např. se změnou počasí, teploty, povrchu apod.  Např. po dešti mohou být nebezpečné některé úseky z kopce, jinde to mohou být kluzké kameny a kořeny stromů. Trasy ale nejsou tak dlouhé, aby se závodníci v těchto podmínkách pohybovali celý den, tak se to určitě dá chvíli vydržet.

 

Čelíte potížím se značením? Často se v poslední  době mluví o ekologických sprejích protože po závodech často zůstávají zbylé pásky, jaký způsob jste vybrali? Je trasa přehledně značená nebo by si běžci pro jistotu měli trasu nejprve pečlivě prostudovat na mapě?

Naše závody značíme pomocí pásek s nápisem závodu a cedulek se šipkou pro směr trasy. Většinou máme v podmínkách povolení i povinnost značení po závodu odstranit, což děláme. Trasy jsou dobře značeny, v nepřehledných úsecích jsou i pořadatelé, tak by se nemělo stát, že by někdo při závodě bloudil. Plánované trasy jsou dopředu k dispozici na stránkách závodu, tak si je každý závodník dopředu může prostudovat. Je to lepší i pro zvolení taktiky, vědět, kde je stoupání, občerstvovací stanice a pod.

 

Všechny závody naleznete na 7pohori.cz/zavody

Michal Klimeš

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *