Poslední pozdrav z Grónska

Naposledy vás, všechny příznivce přírody, civilizací i Norské módy, zdravím z Grónska. Možná si i přes mé minulé posty stále říkáte, proč zrovna tahle země? Odpovědí je více.

V první řadě krásní lidé a příroda. Příroda, která drží v ruce odpovědi na mnoho otázek týkající se globální změny přírodního prostředí a na to, jakým způsobem se lidé adaptují.

Vidět tající ledovce, ice cap, i kdyby putující majestátně fjordy, je prostě ohromující. A málokdo si uvědomí, že to, co tady můžeme pozorovat, má dalekosáhlé následky tisíce kilometrů daleko.

Stejně tak bylo pro Evropana důležité vidět, jak důležitou roli hrají veřejné knihovny se svými fondy, čítárnami a volným internetem v životě místních komunit.

V neposlední řadě si možná řeknete, jakouže roli má vůbec historie pro nás. Všechno bylo tak dávno… A zase jsme u Grónska, které ukazuje, jak moc je člověk závislý na přírodních cyklech. To je něco, na co bychom neměli zapomínat ani dnes.

A nakonec, nezapomínejme cestovat! Každý v rámci svých možností… A poznávat svět kolem nás – odlišná místa, jiné kultury, civilizace a národy.

Jen tudy vede totiž cesta do budoucnosti.

 

Miroslav Bárta

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *