Na co musíte myslet, když kupujete lyžařské oblečení…

Obnovujete tuto sezónu svůj lyžařský šatník?

Pokud ano, zde je několik tipů, jak si zjednodušit výběr jednotlivého oblečení tak, aby vám přineslo co nejlepší zážitek z lyžování na několik dalších let.

Když zkoušíte oblečení, vždy i s vybavením

Björkliden_Sverige_FW1617_FredrikSchenholm (200)Zkoušejte kalhoty s nasazenými přeskáčemi a bundu i s rukavicemi a helmou. Lyžařské kalhoty Bergans jsou ušité tak, aby perfektně seděly ve chvíli, kdy směřujete těžiště dopředu, jdete do kolen a předkloníte se v lyžařských botách. Nohavice mají kratší střih vpředu a jsou delší v zadní části, aby mohly lépe kopírovat tvar bot. Aby vám lyžařské oblečení sedělo správně, musíte ho vyzkoušet nejlépe s vlastním vybavením. Mnoho sportovních obchodů vám zapůjčí vybavení k otestování. Pokud ne, měli byste oblečení otestovat hned po tom, co dorazíte domů.

 

Kryjte se, jak jen je to možnéHemsedal_Norge_FW1617_FredrikSchenholm (81)

Bunda a kalhoty musí skvěle krýt – hlavně, když se hýbete! Drobné škvírky mohou způsobit, že můžete rychle prochladnout i v pohodovém zimním dnu. Rozšířená záda, extra dlouhé rukávy, vysoký límec a kapuce kompatibilní s lyžařskou helmou, která zakryje i část obličeje, zajistí, že většina kůže je schována před neúprosným mrazem. Kapuce by měla být navíc střižena tak, abyste měli co nejširší výhled a nepřipravila Vás o periferní vidění.

 

Bleia_Norge_FW1617_FredrikSchenholm (422)Pečlivě promyšlené odvětrávání

Možnost dobrého odvětrání je vždy velké plus. Je ale třeba dát si pozor, kde se ventilační otvory v oděvech nachází. V Bergans se vždy pořádně ujistí, že je tato funkce snadno dostupná, i když třeba sedíte na lanovce nebo nesete batoh. Vyzkoušejte si, zda se zipy ventilačních otvorů dobře otevírají, a to i v rukavicích. To se při -20°C opravdu hodí.

 

Zastavte sníhNorefjell_slalom_FW16_17_HKKH-24211

Lyžařská bunda musí mít pás, který brání sněhu dostat se dovnitř a zároveň poskytuje izolaci, když lyžujete v nakypřeném sněhu. Je výhodou, pokud jde sněžný pás oddělit zipem. Pak je jednoduché ho odstranit, když chcete bundu nosit při aktivitách mimo sníh. Některé bundy a kalhoty Bergans mohou být spojeny dohromady právě zipem na sněhovém pásu – geniální, když lyžujete v prašanu!

 

Italia_FW2016_17_HKKH-97311Seznamte se s kapsami

Rozšířená kapsa na lyžařské brýle, lavinový vyhledávač apod. jsou vždy velmi užitečné. Je více než vhodné si zkontrolovat, zda kapsy nepřekáží v pohybu, pokud je naplníte. Praktická je samostatná kapsa na skipas. Vždy pak víte, kde je a nemusíte se tím na lanovce zatěžovat.

 

Co byste měli nosit vespod?Sogndal_Norge_v15_Schenholm (1066)

V případě, že lyžařské oblečení funguje správně ve sněhové bouři i o slunné Velikonoce, je důležité vědět, že s různými vrstvami se budete cítit jinak. Vyzkoušejte oblečení šité z různých materiálů v několika různých vrstvách. Při lyžování noste vždy k vysokým alpinistickým ponožkám ¾ legíny. Se spodkami končícími nad botami a jen jednou vrstvou lyžařských ponožek předejdete puchýřům a odřeninám.

 

Norefjell_slalom_FW16_17_HKKH-30677Myslete na životní cyklus výrobku

Lyže, přeskáče a dané aktivity mají své požadavky na oblečení. Prohlédněte si detaily, které dělají výrobky více odolné. Lyžařské kalhoty Bergans jsou šity dvojitým švem v rozkroku, na vnitřku nohou a 15 centimetru podél nohy. Nohavice jsou navíc vyztuženy na vnitřní straně spodní části a na exponovaných zadních částech. To kalhoty chrání, mimo jiné, před proříznutím hranou lyže mezi botami.

 

Dámské lyžařské bundy i lyžařské kalhoty k dispozici na našem e-shopu.

Pánské lyžařské bundy zde, lyžařské kalhoty zde.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *