Merino vlna

Málokterý přírodní materiál má tak unikátní vlastnosti jako merino vlna, kterou na sobě nosí ovce pasoucí se v drsných podmínkách. Kde se bere tento jedinečný materiál?

Španělka u protinožců

Původně španělské plemeno ovcí s velmi jemnou vlnou se na přelomu 18. a 19. století rozšířilo díky anglickým kolonistům na jižní polokouli. V Austrálii se první ovce objevily roku 1797. Uplynulo více jak 200 let a ovce Merino dnes tvoří více jak ¾ všech ovcí zde chovaných na kontinentu či na ostrově Tasmánie. I díky tomu je Austrálie největším světovým producentem jejich jemné vlny. Dalšími významnými producenty prvotřídní jemné vlny Merino jsou Nový Zéland a Argentina.

Co zvládla ovce, zvládne i její vlna

Tato ovčí vlna se nedá uměle vyrobit ani ničím nahradit, ale naštěstí ji člověk umí zpracovat a využít pro výrobu prvotřídního termo oblečení. Merino vlna, resp. její vlákna jsou mnohem jemnější, než tradiční vlna. K jejím přednostem patří schopnost izolace a zároveň prodyšnost. Vlněné prádlo je elastické, nemačkavé a má vysokou schopnost pohlcovat vlhkost. Jako jediný materiál hřeje, i když je mokrý.

Vedle schopnosti zahřát lidské tělo, dovede vlna merino člověka i ochlazovat. Vlhkost od těla odvádí ve skupenství páry, což je rozdíl od syntetických materiálů, které odvádí pot a vlhkost až po zkapalnění. Díky tomu například provlhlé triko ze syntetiky člověka studí a chová se spíše jako igelit. Naproti tomu vlněná látka je stále výborně prodyšná a i když je vlhká, člověka hřeje. Prodyšnost je i důvodem, že termo prádlo z merino vlny nezapáchá ani po opakovaném použití a propocení. Je příjemné na těle, neboť neškrábe a dokonce eliminuje účinky UV záření. Termo prádlo z merino vlny dává člověku pocit, že na sobě nic nemá a přitom se cítí stále v teple a suchu.

Takže si to shrňme, merino vlna:

  • nedá se uměle vyrobit ani nahradit
  • je jemná – příjemná na pokožce
  • prádlo z ní je elastické, nemačkavé
  • má vysokou schopnost pohlcovat vlhkost
  • má schopnost izolace a zároveň prodyšnosti
  • hřeje, i když je mokrá
  • dovede ale i ochlazovat
  • eliminuje účinky UV záření

100% přírodní produkt

Merino je čistě přírodní vlákno rostoucí po celý rok na více než 70 miliónech ovcích Merino, živených prostou kombinací vody, vzduchu, slunce a trávy. Vzhledem k tomu, že kvalitní merino vlna je skutečně přímým produktem krajiny kolem zvířat, je také biologicky odbouratelná. Kdybyste jí kompostovali, během tří měsíců by nejspíše zmizela. Merino vlna s jemnými a měkkými zvlněnými vlákny je téměř magická. Ryze přírodní, biologicky rozložitelná a obnovitelná vlna Merino má tedy ty nejlepší předpoklady k tomu, aby uspokojila rostoucí celosvětovou poptávku po přírodních a ekologicky čistých výrobcích.

Textilní průmysl objevil Merino

Merino vlna je jedním z nejvyhledávanějších materiálů pro oblečení na světě; jednoduše kvůli rozličným výhodám. Je mnoho výrobců, kteří z jemné vlny vyrábějí funkční prádlo a další sportovní oblečení. Ovšem jen jediný z výrobců má se zpracováním vlny a výrobou vlněného oblečení tak bohaté a dlouholeté zkušenosti jako Devold of Norway AS.

Firma Devold používá jemnou vlnu Merino k výrobě termo oblečení pro pracovníky v drsném zimním počasí, pro sportovce i pro širokou veřejnost. V současnosti Devold dováží vlnu z vlastních farem v Austrálii, na Novém Zélandu a v Argentině, kde žijí ovce v chladném a vlhkém horském prostředí, proti jehož účinkům je chrání hustá vrstva vlny merino. Výrobky splňují přísná kritéria mezinárodního testovacího a certifikačního systému pro textilie – Oeko Tex Standard 100. To znamená, že všechny produkty jsou vyráběny pouze ze zdravotně nezávadných materiálů. Vedle toho je Devold hrdým nositelem prestižního loga Woolmark, jež zaručuje 100% čistou střižní vlnu, která splňuje přísná kritéria kvality a vlastností materiálu.

Pro každého něco

Lovci a sběrači slyšte! Kvalitu a spolehlivost už za vás ověřili nejvýznamnější světoví expedičníci a objevitelé, pracovníci Horské služby ČR a Horské záchranné služby SR a dodnes ji používají. Vlna se netaví ani nehoří a poskytuje přirozeně vysokou ochranu proti škodlivému UV záření. Devold nikdy nezapáchá, ani když se v něm několikrát zpotíte, protože prostředí vlny není příznivé pro rozmnožování bakterií. Termoprádlo Devold aktivně reguluje vaši tepelnou pohodu – v zimě hřeje, v horku chladí. Merino prádlo Devold je díky speciálnímu zpracování lehčí a příjemnější na nošení, než konkurenční prádlo, a to při stejném tepelném komfortu. Je dokonale prodyšné a přitom perfektně izoluje. Devold vás dokáže obléknout na jakoukoliv aktivitu a do jakýchkoliv podmínek.

Dámy a paní, dívky i slečny ocení, že oblečení Devold je funkční i stylové, přitom je nadčasové. Díky té nejjemnější merino vlně neškrábe ani nekouše. Jednoduše se udržuje, protože lze prát v pračce a sušit v sušičce. Díky pružnosti vlákna se vlněné oblečení nemačká, má vysokou odolnost a zaručuje dlouhou životnost textilie. Budete v teple, suchu a pohodě za každého počasí.

Vaše ratolesti budou v bezpečí, neboť Devold má jako jediný certifikát Woolmark na spodní prádlo – to garantuje kvalitu a dlouhou životnost. Oblečení Devold je nezávadné a bezpečné pro vás i vaše děti, nese certifikaci Oekotex. Produkce vlny je šetrná k životnímu prostředí a ze své podstaty je obnovitelným zdrojem. Termoprádlo a oblečení Devold je určeno pro každého bez ohledu na věk a pohlaví a dokáže vás obléknout od hlavy až k patě.

Proč vybrat Devold

Zpracování vlny se Devold věnuje od roku 1853. Za tu dobu se díky svým zákazníkům (tedy možná i díky vám) etabloval jako světová jednička a lídr trhu s vlněným oblečením. Devold si vlnu sám zpracovává a výrobní závody se nachází výhradně v Evropě. Jako jediný celý proces produkce vlny kontroluje, a to od střihu ovcí, přes předení příze, až po tkaní pletenin a šití finálního výrobku. Nepoužívá tedy recyklovanou vlnu, vlnu z nekvalitních chovů a lokalit. Nenajdete výrobek Devold, který by obsahoval obroušená vlákna či hrubou vlnu vydávanou za jemnou či podobnou vlnu nejasného původu. Devold je 100% kvalitní vlna z ověřitelných zdrojů – z partnerských farem Devold.

Devold má více než 160 letou tradici a ví tak nejlépe, co dělá!

Devold oblékne všechny doslova od hlavy až k patě. Novorozenci počínaje (jako jediný výrobce nabízí Devold oblečení od dětské velikosti 56!) a dospělými konče. Vedle široké nabídky funkčního prádla pro všechny outdoorové aktivity nabízí i tolik oblíbené svetry, zateplovací mikiny několika typů a jako jediný na světě Devold umí i větruvzdornou a výborně prodyšnou ochrannou bundu. Samozřejmostí jsou též ponožkyrukavice a pokrývky hlavy všeho druhu.

Kde vlnu využít?

Měkká, jemná, ale pevná vlna Merino odolává i nejdrsnějšímu klimatu. Výrobky z jemné vlny Merino jsou vyrobené pro pohodu při outdoorových aktivitách.

  • Na své si tak přijdou turisté, běžkaři, lyžaři, skialpinisté.
  • cestovatelé ocení skvělé termoizolační vlastnosti, jemnou tkaninu a nenáročnou údržbu.
  • Vlekaři, stánkaři, rybáři a ostatní (třeba zimomřivci).

Všichni ocení velmi teplé funkční prádlo, svetry a ponožky. Všem občas táhne na uši či je zebou prokřehlé prsty. Čepice a rukavice z vlny spolehlivě zahřejí i ty největší zmrzlíky.

Muži, ženy, děti, vyberte si některý z Devold produktů na našem e-shopu.

Spokojení Devolďáci:

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *