MERINO – přírodní vlákno

Měkká ale pevná, odolná i proti nejdrsnějšímu klimatu.

Merino vlna byla vyrobena pro pohodu při outdoorových aktivitách.

 

Merino patří k technicky nejdokonalejším vláknům na světě, a to díky svým jedinečným vlastnostem regulace teploty a vlhkosti. Merino je lehké, měkké na dotek a má vynikající schopnosti chránit proti vlhkosti: je to nenapodobitelná kombinace, kterou nenajdeme u žádného jiného vlákna.

Australská vlna Merino je všeobecně považována za nejjemnější a nejměkčí produkovanou vlnu na světe. Austrálie, která dodává přes 80 % světové produkce vlny Merino pro odívání, je celosvětovým „domovem vlny Merino“.

Extra jemné a vysoce výkonné vlákno Merino, vykazující celou řadu jedinečných vlastností, vzešlo ze staletí trvajícího vývoje, podporovaného selektivním chovem.

Ryze přírodní, biologicky rozložitelná a obnovitelná vlna Merino má dobré předpoklady k tomu, aby uspokojila rostoucí celosvětovou poptávku po přírodních a ekologicky čistých výrobcích.

 

Přírodní

Merino je čistě přírodní vlákno rostoucí po celý rok na 70 miliónech australských ovcích Merino, živených prostou kombinací vody, vzduchu, slunce a trávy.

 

Biologicky rozložitelné

Vlákno Merino se na rozdíl od většiny umělých vláken při likvidaci rozloží zpět do země přirozenou cestou během několika let. Většina syntetických látek se naopak rozkládá extrémně pomalu.

 

Obnovitelné

Australské ovce Merino každým rokem produkují nové rouno, čímž se stávají plně obnovitelným zdrojem vlákna.

 

Přirozený komfort

Jelikož jsou vlákna Merino jemnější než vlákna tradiční vlny, při kontaktu s pokožkou vytvářejí příjemně měkký pocit. Díky své vynikající přirozené elasticitě dokonale ladí s tělem svého nositele. Oděvy z vlny Merino nošené přímo na těle jsou proto ideální na protahovací cviky, například posilování nebo jógu.

 

Prodyšnost

Vědeckým výkladem „prodyšnosti“ je míra zadržování vlhkosti. Zadržováním vlhkosti se rozumí schopnost tkaniny absorbovat výpary vlhkosti z mikroklimatu nad pokožkou a znovu je uvolnit, pokud vlhkost poklesne.

Hovoříme-li o tom, že oděv „dýchá“, rozumíme tím jeho schopnost odvádět pot tak, aby nositel nepociťoval studenou vlhkost nebo se necítil nepohodlně.

Hmotnost výparů absorbovaných vláknem jako poměrná hodnota jeho suché hmotnosti je známá také jako hygroskopická vlastnost. Vlna Merino je silně hygroskopická. Výsledkem je snížení vlhkosti v mikroklimatu mezi pokožkou a oděvem, což se projevuje minimálním pocením.

Tato schopnost vypouštění vlhkosti a minimalizace pocení snižuje pocit studené vlhkosti vnímané nositelem, čímž je dosaženo vyššího komfortu při cvičení.

 

Regulace teploty

Pocení je přirozeným regulátorem teploty – odpařováním tekutiny z povrchu pokožky vzniká velmi silný chladící účinek. Oděv může potencionálně tomuto procesu zabraňovat a způsobovat tak přehřátí. V porovnání s oděvy z jiných vláken má však proces odvodu výparů u vlny Merino za následek nižší teplotu svalů, které jsou pak schopny pracovat s vyšší intenzitou.

Vlákna Merino mají přirozenou kadeřavost, což zajišťuje oděvům z Merino vlny výborné izolační schopnosti a prodyšnost. Oblečení z vlny Merino chrání uživatele před extrémními teplotami – udržuje teplo, je-li vnější teplota nízká, a naopak chladí ve vysokých teplotách.

 

Antistatické vlastnosti

Oblečení z vlny Merino nehromadí elektrostatický náboj a proto má sníženou tendenci přitahovat chuchvalce a chmýří. Během cvičení se navíc nelepí na tělo, jako je tomu u mnoha syntetických materiálů, čímž zvyšuje pohodlí během tréninku.

Snadná péče

Vlákna vlny Merino mají přirozenou ochrannou vrstvu, která zabraňuje vstřebávání skvrn a díky sníženému hromadění statického náboje nepřitahují snadno prach.

Všechny vlněné oděvy od Devoldu jsou pratelné v pračce. Kromě toho, produkty označené Total Easy Care se dají na nízkou teplotu sušit v sušičce.

Vždy si však na oděvu nebo jeho obalu zkontrolujte cedulku s pokyny pro praní, neboť instrukce se mohou u různých výrobků lišit. Tyto rozdíly pak mají vliv na odolnost a vzhled vlněných výrobků. Před praním oděvy obraťte naruby.

Používejte výhradně prací prostředky určené na vlnu. Běžný prací prostředek je alkalický a obsahuje enzymy, které mohou poškodit správnou funkci vlněného vlákna. Na praní používejte výlučně prací prostředek biowash. Jde o 100% přírodní produkt neškodící životnímu prostředí, jehož používání je rovněž cenově výhodnější. Biowash je také ideálním pracím prostředkem pro alergiky a děti.

Více informací na webu www.biowash.cz.

Přirozeně bezpečnější vlákno
Vlákna vlny Merino přirozeně pohlcují UV záření, čímž uživatelům tohoto oblečení poskytují ochranu před slunečními paprsky. Navíc díky relativně vysokému obsahu vlhkosti a dusíku jsou vlákna Merino přirozeně ohnivzdorná.

 

Odolnost proti zápachu

Vlna Merino si déle udržuje svěžest. Díky své struktuře a vlastnostem vstřebávání vlhka má sníženou tendenci k vytváření tělesných zápachů. Její složitá chemická struktura uzavře pachové molekuly uvnitř vlákna a uvolní je pouze při praní.

 

Tvarová stálost

Vlákno vlny Merino je přirozeně elastické. Dokáže se natáhnout podle potřeby uživatele a poté opět vrátit do svého přirozeného tvaru. Oblečení z vlny Merino je proto méně náchylné k vytažení či ztrátě tvaru.

 

Merino je prostě jedinečné, proto nesmí chybět ve vašem šatníku!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *