Kdo je Børge Ousland?

Norský dobrodruh, polárník a fotograf. Časopis National Geographic o něm prohlásil, že je nejuznávanějším polárníkem současnosti a v jeho rodném Norsku je doslova celebritou a zná ho opravdu každý. V zemi Roalda Amundsena a Fridtjofta Nansena je to už co říct a je jejich hrdým následovníkem.

 

Může se říci, že obou pólů už bylo dosaženo před více než 100 lety, v obou polárních oblastech se budují polární stanice a zaplatit si výlet na pól může každý, kdo na to má a je alespoň trochu fit.

Børge to vše ale bere tak trochu jinak. Za jeho největší úspěchy se dá považovat, že se stal prvním člověkem, který přešel oba póly sám bez podpory. U severního šel v roce 2001 přes Severní ledový oceán a Severní pól ze Sibiře do Kanady. O 5 let dříve pak sám přešel Antarktidu (od moře k moři) přes Jižní pól. V případě Severního pólu pak byl v roce 1994 vůbec prvním člověkem, který ho dosáhl sám a bez podpory. V roce 1999 a 2003 to vyzkoušel i vertikálně, kdy dosáhl vrcholu osmitisícovky Cho You a jižního vrcholu Mount Everestu, aby se ale vrátil k horizontálnímu sněhu a ledu a své polárnické vášni. Následně na rok 2006 si připravil opravdovou lahůdku a to spolu s Mikem Hornem vůbec první přechod Severního pólu v zimních měsících, což ani doposud nikdo jiný nedokázal. Stejnou unikátní expedici znovu zopakovali v loňském roce aby ukázali vliv globálního oteplování na úbytek ledu v arktických oblastech, kdy ke výpravu dokončovali doslova s posledním kouskem jídla i paliva pro vařič. V posledních letech se Børge věnuje projektu Ice Legacy, kdy přechody největších světových ledovců chce poukázat na jejich neustálý úbytek. A jako zkušený norský námořník ve stopách Nansena a Amundsena proplul Northern Passage na trimaránu za jedinou sezónu s cílem poukázat na změny klimatu.

Børge hledá stále nové výzvy a každý, kdo se zajímá o polární oblasti nebo jen má rád příběhy s nádechem dobrodružství, už jen čeká na jeho další projekt. A z tohoto hlediska Børge své fanoušky nikdy nezklame.

Børge na svých výpravách jako správný Nor dlouhodobě používá Devold (modely jako Expedition nebo klasické svetry Originals patří k stálicím na jeho výpravách) a spolupracuje na vývoji a inovacích některých modelů určených do polárních oblastí.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *