KARI TRAA – společnost a ekologie

Miluješ KARI TRAA a zajímá tě, jak je to s jejich výrobky co se týče ekologie a výroby?
Nebo jak moc je pravdivé heslo “For Girls By Girls”?

Náš tým

Kari Traa – odvážná lyžařka, olympijská vítězka a zakladatelka stejnojmenné značky KARI TRAA, ukazuje všem ženám, jak je důležité posouvat své hranice a následovat své sny. Od roku 2000 její odvaha a osobnost inspiruje kolekce dámského sportovního oblečení, které ve světě nemá konkurenci. A protože sama Kari Traa věří, že ženy dokážou vše, co si zamanou, design, výrobu i marketing této značky vystihuje jediné heslo – FOR GIRLS BY GIRLS!

Odvětví sportovního oblečení bylo po dlouhou dobu ryze mužskou záležitostí. A právě proto se staly produkty i způsob prezentace KARI TRAA oblíbené nejenom v Norsku, kde toto velké dobrodružství začalo, ale postupně si o pozornost říkaly i za hranicemi Skandinávie. Dnes za značkou KT stojí celý tým žen, kterým opravdu záleží na tom, aby výsledkem jejich práce bylo skvěle vypadající sportovní oblečení, které je přizpůsobené potřebám každé z nás. Tyto ženy stojí za vším, co je spojené s KARI TRAA – od designu, výroby, až po marketing.

Holky v KT už měly dost toho, jak jsou ženy na veřejnosti stereotypně prezentovány a obklopeny stálým tlakem a srovnávány s nějakým nesmyslným ideálem. A proto se právě KARI TRAA snaží jít opačnou cestou – inspirovat všechny ženy k tomu, aby byly šťastnější, zdravější a krásnější. A to bez ohledu na fyzickou zdatnost, věk nebo konfekční velikost!

 

Výroba produktů KT – život v továrnách

Vytváření bezpečného a nezávadného pracovního prostředí pro zaměstnance všech  továren, kde se vyrábí oblečení KT, je velmi důležité. Proto se v KT řídí Všeobecnou deklarací lidských práv OSN a pravidly a předpisy The International Labour Organization, které mimo jiné zahrnují rovné odměňování mužů a žen, zákaz dětské práce a nepřekračování pracovní doby. Všichni zaměstnanci jejich továren mají nárok na příplatky za přesčasy a pravidelné pauzy během pracovní doby. Pro nás to jsou možná na první pohled samozřejmosti, což ale bohužel neplatí všude. Tohle všechno v KT sami kontrolují za pomocí neohlášených návštěv.

Rovněž spolupracují s neziskovými organizacemi IEH (Ethical Trading Initiative Norway) a BSCI (Business Social Compliance Initiative). Tyto organizace jim pomáhají vytvořit etický kodex v souladu s pravidly OSN, ILO i vlastními předpisy a provádět pravidelné hodnocení a kontrolu všech jejich továren.

Kancelář v Shanghai

Aby byli v KT blíže výrobě jejich produktů, která se odehrává především ve Vietnamu, Číně a Myanmaru, mají v Shangai kancelář, kde pracuje zhruba 50 lidí. A právě ti provádějí výše zmiňované kontroly, zajišťují kvalitu výrobků a dlouhodobé spolupráce s danými továrnami.

 

Balení

Přes všechny snahy stále nejsou obalové materiály opravdu šetrné k našemu životnímu prostředí, což nás nutí k tomu, vybírat si prostě menší zlo. V porovnání s plastem produkuje papír a lepenka mnohem více skleníkových plynů, takže ano, my používáme plast. Třetina těchto plastů je však vyrobena z recyklovaného materiálu a my v současné době pracujeme na tom, aby toto číslo bylo větší a větší. Našim cílem pro rok 2020 jsou nové ekologické obaly. Do té doby ale budeme rádi, pokud budeš všechny naše obalové materiály recyklovat. Ty si za to můžeš být jistá, že my zaplatíme kvalifikovaným firmám zaměřujícím se na recyklaci, aby se o něj postaraly ekologickým způsobem.

 

Materiály

Spousta našich výrobků je vyrobena z vlny, což je samozřejmě superekologické. Pokud použijeme jiný materiál, snažíme se zajistit, aby naše výrobky byly 100% bez jakýchkoli škodlivých chemikálií.

Níže je několik informací o tom, co pro to děláme:

  • Dodržujeme všechny předpisy a pravidla EU, která zakazují používání škodlivých chemikálií. Všechny naše materiály jsou prověřovány a testovány tak, aby odpovídaly nejpřísnějším požadavkům o zdravotní nezávadnosti.
  • Naší podmínkou pro každého dodavatele jsou materiály bez použití škodlivých chemikálií. Proto každé dva roky provádíme nezávislé testování všech našich výrobků.
  • Všechny výrobky obsahující PVC jsou testovány na přítomnost nebezpečné ftalátové chemikálie. Toto testování ti zaručí, že naše výrobky (například tašky) neobsahují žádnou takovou látku a jsou tedy 100% bezpečné.
  • Postupem času jsme přestali používat antibakteriální ošetřování výrobků. Proč? Protože chemikálie, které se k tomuto ošetření používají, jsou nerozložitelné, končí v moři a to způsobuje masové úmrtí mikroorganismů. Místo toho se zaměřujeme na nové technologie a střihy, díky kterým jsou naše výrobky prodyšnější.
  • Naši hlavní dodavatelé materiálů jsou certifikováni systémem Bluesign®. To znamená, že používají pouze bezpečné chemikálie, pravidelně monitorují emise vzduchu a vody a zajišťují bezpečnost svých zaměstnanců. Díky tomu je každý materiál bezpečný jak pro koncového uživatele, tak i pro daného pracovníka i životní prostředí.
  • Většina sportovního oblečení je vyrobena z polyesteru, což je v podstatě plast. My v současnosti pracujeme na tom, abychom tento materiál nahradili něčím recyklovatelným. Už teď je na světě plastu až moc, takže děláme co je v našich silách.

Mulesing-free vlna

Aby ti naše vlněné výrobky poskytly maximální komfort, používáme tu nejjemnější vlnu z nejlepších Novozélandských a Australských ovcí. Stejně jako pro farmáře, je i pro nás důležité, aby byly ovce zdravé a nebyla na nich praktikována metoda mulesing. Abychom tomu zabránili, odebíráme vlnu jen od nejpřísněji kontrolovaných dodavatelů. Díky níže uvedeným certifikátům si můžeme být jistí, že naše výrobky jsou vyrobeny z vlny ovcí, které jsou chovány v těch nejlepších podmínkách.

  • IWTO – všechny jednotlivé dodávky jsou z mulesing-free vlny
  • Osvědčení o původu vlny
  • Osvědčení o zpracování vlny – zajišťuje, že veškeré vlněné výrobky KT jsou vyrobeny z mulesing-free vlny.

Společnost KARI TRAA se tímto aktivně postavila proti metodě mulesingu. A snaží se, aby tato metoda postupem času z tohoto odvětví zmizela úplně.

 

 

 

 

 

 

Žádné kožešiny

Každoročně jsou kvůli módnímu průmyslu zabity miliony zvířat. Což je opravdu bizarní vzhledem k tomu, že jsme v dnešní době schopni vyrobit nepřeberné množství alternativ a náhražek. Díky tomu jsou všechny “kožešiny” na našich výrobcích umělé, a přitom vypadají opravdově.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *