Jambalaya jako odměna za trek

Vyzkoušeli jsme pro vás další recept, tentokrát cestovatelský. Jambalaya se vařívá hlavně v Louisianě jako jídlo ovlivněné španělskou a francouzskou kuchyní. Dost často obsahuje maso od kuřecího po plody moře. My jsme zvolili trekařské jerky bez GMO a 100% přírodní od Adventure Menu. Vegetariáni se masu s klidem vyhnou.

 

Rozhodně ale, tohle jídlo Vás postaví na nohy. Hlavní přísadou je výrazné kreolské koření, které se skládá z tymiánu, bílého pepře, cibule, majoránky, česneku, papriky, kajenského pepře, římského kmínu a bobkového listu. My jsme ho nesehnali, takže jsme si ho namíchali.

Efektivní MiniMo

Pro vaření jsme sáhli opět po systému Jetboil MiniMo s litrovou nádobou, která je široká a tudíž snadno dostupná pro míchání. Navíc MiniMo obsahuje regulační ventil hořáku, takže lze vařit na velmi malém plameni a nespálit tak jídlo.

A jedno malé doporučení, na odměření „šálku“ neberte nutně velké plecháče, ale spíše opravdové šálky na kávu. V opačném případě sáhněte rovnou po 1,5 litrovém hrnci.

 

Jako ingredience budete pro dvě porce potřebovat:

  • 1 šálek těstovinové rýže
  • ½ šálku zeleniny (sterilované či sušené)
  • 1 šálek rajčatového protlaku (také lze použít sušená rajčata a tomu přiměřené množství vody navíc)
  • 1 lžíce kreolského koření
  • špetka soli
  • 1 lžička olivového oleje
  • 50 g jerky
  • 2 šálky vody

Jednoduchá příprava

Smíchejte těstovinovou rýži se zeleninou, protlakem, kořením a solí do hrnce, přidejte vodu a olivový olej a přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 10 minut, nebo dokud nebudou těstoviny měkké. Směs je třeba pořádně míchat, především pak ke konci vaření. Předejte tak zbytečnému připálení jídla k hrnci. Mezitím nakrájejte jerky a vhoďte je do hrnce ke zbytku jídla, aby se spolu s ním zahřálo. Pak už zbývá jen popřát dobrou chuť!