Jak funguje první vrstva oblečení

„Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.“

Během tělesné aktivity tělo vyrábí energii v podobě tepla. Zároveň produkuje pot, jako systém chlazení (i při spánku člověk vypotí až 1,5 l vody). Pokud sportujeme v zimě, v létě stačí slabý vítr, může dojít velmi rychle i k podchlazení. Proto je nutné pot od těla odvádět co nejúčinněji pryč. V tom nám nejlépe pomůže funkční prádlo (termoprádlo), které by mělo být první vrstvou, kterou si oblékneme přímo na tělo. Zajistí nám tak potřebné mikroklima, tedy teplo a sucho. Teplo i pot se produkuje různě intenzivně. Zejména při outdoorových aktivitách, kde se střídavě potíte a zároveň čelíte živlům.

První vrstva – přímo na těle

Sací, transportní, vrstva funkčního prádla má za úkol odvést vlhkost od pokožky a omezit ochlazování či přehřátí v důsledky fyzické aktivity. To vše s cílem udržení optimálního tepelného komfortu. Existuje mnoho textilií na výběr.

  • Bavlna se pro svou vysokou absorpci vlhkosti a zadržování vlhkosti v sobě pro potřeby funkčního (technického) odívání nehodí. A tak se používá pro nenáročné aktivity a lifestylové, konfekční oblečení. (obr. 1)
  • Syntetické materiály vynikají minimální zadržení vlhkosti, velmi rychlým odvodem. Jsou lehké a příjemné na tělo. Jsou tedy vhodné zejména na vysoce aerobní sportovní aktivity, avšak s poklesem aktivity začne oblečení po nějaké době studit. Navíc jsou tyto materiály hořlavé, protože jsou vyrobené z ropy nebo z recyklovaných plastů. (obr. 2)
  • Vlna Merino nabízí nízké zadržení vlhkosti a její velmi dobrý odvod. Je lehká a velmi příjemná na tělo. Má výborné termoizolační vlastnosti, protože hřeje v chladu a chladí v horku. Je přirozeně antibakteriální, proto odolává zápachu. Jedná se ekologický materiál vyrobený v horách – přírodní, obnovitelný, recyklovatelný, odbouratelný. Výborně se hodí pro všechny outdoorové aktivity s proměnlivou intenzitou, jakými jsou turistika, cestování, horolezectví, lyžování a mnoho dalších. Prosazuje se i ve výrobě oblečení pro každodenní nošení. (obr. 3)

Jak správně používat první vrstvu?

Aby funkční prádlo opravdu fungovalo, je důležité dodržovat několik pravidel. Dosáhnete tak spolehlivého výsledku v podobě příjemného komfortu nošení.

  • Prádlo by mělo svým střihem kopírovat tvar těla. Oblečení s anatomických střihem bude při pohybu, sportu lépe fungovat, než-li lifestylové, volněji střižené, oblečení. Zároveň by však první vrstva neměla omezovat v pohybu. Je proto důležité vyzkoušet a vybrat nejvhodnější střih.
  • Nezapomínejme ani na děti. Nemají, oproti dospělým, dostatečné vyvinutou termoregulaci a mohou se velmi rychle zpotit i prochladnout.
  • Pro správnou funkci je potřeba oblečení vhodně vrstvit. Sebelepší funkční tričko v kombinaci s bavlněným tílkem či flanelovou košili nepřinese kýžený komfort. Vlhkost se vám bude shromažďovat právě na nejchoulostivějších místech.
  • Jiné prádlo použijeme na aerobní aktivity (běh, kolo, běžky), kde potřebujeme co nejlepší prodyšnost a rychlý odvod potu. Jiné prádlo pak zvolíme v zimě na lyže, kdy potřebujeme naopak zadržet tělesné teplo a až poté uchovat prodyšnost. Zimním variantám funkčního prádla se potom mnohdy říká termoprádlo.
  • Vždy je výhodné vrstvit, dvě trička zahřejí lépe než jedno silnější.
  • Při velmi vysoké vlhkosti vzduchu neočekávejte, že budete při námaze v suchu. Není to možné – vlhký vzduch nedokáže pojmout vlhkost z vašeho oblečení. Fyzika je prostě neúprosná.
  • Vyrážíte-li na krátkodobou náročnější aktivitu do chladného počasí, oblečte se tak, aby vám bezprostředně po opuštění tepla domova bylo spíše chladno. Až se svou činností dostanete do “provozní teploty”, bude vám příjemně a nebudete se zbytečně potit.
  • Funkční prádlo perte podle pokynů výrobce na štítku. Nepoužívejte aviváž a jiná změkčovadla! Pozor dejte na suché zipy, neboť zejména jemné funkční prádlo z vlny Merino je citlivé na zadrhnutí

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *