Estonsko v pěti dnech

5. příběh z cesty s Devoldem

Na třetí pobaltskou zemi nám zbylo v podstatě pět dní. Zdržení kvůli opravě auta v Lotyšsku a přesně daný termín vstupu do Ruska nám pobyt v Estonsku zcela jasně ohraničily. Po vstupu do země jsme hned objevili krásné místo na pobřeží Rižského zálivu v borovém lese, úžasný bezplatný kemp se stoly, ohništi a suchými záchody. Další den jsme projeli přímo skrz Estonsko kolem Pärnu do hlavního města Estonska, do Tallinnu. Auto jsme nechali na placeném parkovišti u přístavu kousek od historického centra a vyrazili na prohlídku. Staré město jsme prošli křížem krážem asi za tři hodiny.

Nevynechali jsme Radniční náměstí, vrcholek Toompea, na kterém se nachází Dóm, katedrála Alexandra Něvského či hrad a hlavně je z něj překrásný výhled na město. Užili jsme si dlážděné uličky plné starých kupeckých domů, řadu kostelů a prošli se kolem zachovalých hradeb a jejich věží.

Z Tallinnu jsme naši cestu nasměrovali do Národního Parku Lahemaa. Zaparkovali na pobřeží Finského zálivu na poloostrově Käsmu v zátoce Eru. Další den jsme vyrazili na výlet lesem i po pláži a našli skvělé místo u řeky Mustoja se zázemím v podobě posezení, ohniště i dřeva, čehož jsme bez váhání využili a upekli si naše oblíbené brambory v alobalu. Rybka by byla lepší, ale nepoštěstilo se.

Odtud jsme mířili do poslední destinace v Estonsku, kterou jsme rozhodně nechtěli vynechat, k Čudskému jezeru. Projížděli jsme město Rakvere, známé díky svému stejnojmennému majestátnímu hradu a sedmitunové soše býka pár desítek metrů od něj. Socha vznikla k 700. výročí založení města.

Čudské jezero je čtvrté největší jezero Evropy a jeho písečné pláže skýtají zážitek jako u moře, tedy do té doby než se smočíte v ledové vodě. Estonsko se o jezero dělí s Ruskem. Narazili jsme na prvotřídní místo u jezera v lese pár metrů od vody v oblasti Kauksi, nejpopulárnějšího pásu pláží na severovýchodním pobřeží. V lese jsme se na pár metrů setkali i s hravou liškou, alespoň nějaká zvířena.

Od jezera jsme přes Jöhve dojeli do hraničního města Narva. Narva je nejvýchodnější město Estonska, ale drtivá většina obyvatel jsou Rusové a i nápisy tu jsou dvojjazyčné, takže se dá spekulovat o tom, zda nejde spíše o nejzápadnější město Ruska. Dominantou města je hrad Narva na estonské straně řeky a na ruské straně hrad Ivangorod. Hrady stojí na stráži nad mostem Přátelství klenoucím se přes řeku. Zde skončila naše cesta po pobaltských zemích a před námi bylo nové dobrodružství začínající symbolickým přejezdem mostu do Ruska. Celé putování nám zpříjemňuje oblečení Devold.

Travelbeat

Na celodenní toulku vyrazili v lifestylových tričkách Devold! Dan v triku Devold Original a Jindra v triku Devold Herdal.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *