Devold a Bergans otestoval dobrodruh a cestovatel Petr Horký na své výpravě na Sibiř

Petr Horký je filmový režisér a producent, moderátor, cestovatel prostě jedním slovem dobrodruh. Petr rád cestuje do polárních oblastí a při své výpravě na Sibiř otestoval outdoorové oblečení norských značek Devold a Bergans. Jeho zkušenosti s těmito značkami zmiňuje ve svém článku. 



Znám lidi z norskamoda.cz – majitel norské módy jezdí do hor a na výpravy do divočiny, šéf marketingu stejné firmy putuje na divoko, spí pod širákem. Používají, co prodávají, vědí, jak to funguje a proč je to nejlepší. Přece by sami sobě neprodávali něco, co je blbé. Jejich výbavu používá Mára Holeček při horolezeckých výstupech, já jsem měl výbavu od Devoldu a Bergansu i na Sibiři a v -53C to fungovalo stejně dobře, jako když se ve stejných značkách projdu po Praze. Potkal jsem se v Norsku s několika lidmi od Devoldu, baví mne sledovat stopa Bergansu a Devoldu v historii objevování polárních krajů. 

 

Víte, proč se značka oblečení pro ženské Kari Traa jmenuje tak, jak se jmenuje? Protože to je jméno Norské olympioničky, lyžařky, která si výbavu upravovala tak, jak sama chtěla – aby to bylo účelné, ale aby přitom byla pořád hezká. Je to hřejivé, praktické a je to sexy.

 

Mám rád tyto příběhy, mám rád, když lidi dělají práci, která je baví, když vymýšlejí jak svoje produkty zlepšit, když vědí, že práce nikdy není hotová. Kdybyste chtěli kupovat dárky s tímto étosem, koukl bych se na toto: 

 

Batoh Bergans – Trollhetta

Víte, kdo vynalezl systém krosny? Bergans. A nepřestali zkoumat a inovovat. Trollhetta je parádní batoh, který si nastavíte přesně na svoje tělo, svoje záda. Blbý bágl dokáže zkazit sebekrásnější výpravu. Trollhetta to neudělá. Letos jsme s ní přešel Poloniny, putoval po Pieninách a kopec nekopec, tento bágl bych zařadil mezi věci, ke kterým lze získat citový vztah.

 

Pokud se chcete mrknout, co vše batoh nabízí, tak je tu skvělé video.

 

Kalhoty Bergans 

Umí dělat kalhoty které jsou ideální do města  (sednou, dobře se nosí, dost vydrží) i kalhoty přírody – odolné, s membránou, pohodlné, s vychytanými parádičkam.

 

Termopradlo Devold

Hřeje i mokré – tedy po dešti, po pádu do sněhu, propocené. To je klíčová první vlastnost. Je to vlna, která mne nekouše. Sedí, netlačí netáhne. Nesmrdí. Doporučuji řadu Devold Hiking a Devold Expedition.





Péřová bunda Bergans Rabot 365

Drtička mrazu. Navíc tu obrovskou bundu pro sbalení zmačkáte do malého pytlíku, takže to jasně dokazuje, že ten pytlík musí být uvnitř větší, než zvenku, jako kabelka Hermiony:-) Bunda hřeje, je lehká, nepromoká, sedí.

 

Membranova bunda Bergans Senja

Pár gramů, které si klidně zmuchlám do malé kapsičky na bicyklu, do kapsy v mikině, když jdu běhat. Když začne fučet vítr, když začne pršet nebo sněžit, vytáhnu, navléknu a jsem v suchu a teple. Na to, jak drsně s ní zacházím, jsem na začátku musel sbírat odvahu k tomu zůstat u svých zvyklostí, protože jsme se bál, že ji s takovou brzy zničím a potrhám. Nestalo se. Pořád vypadá pěkně, pořád funguje. 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *