Cesta za zmizelým ledovcem

Za ledovcem OK, který jako první o status ledovce již přišel

Petr Horký, český režisér a polárník se s námi o toto dobrodružství podělil

Zbývalo posledních pět kilometrů k místu, kde ještě před nedávnem byl ledovec Okjökull. Měl jsem za sebou let na Island, přejezd na severozápad ostrova, hledání a vybírání nejlepšího místa odkud vyrazit. K prvnímu pomníku, který kdy na světě lidé dali zmizelému ledovci, zbývaly poslední kroky. Venku fučel silný vítr a pršelo. Teď to přece nezabalím. Tolik se toho muselo stát, abych se dostal až sem, že by byla škoda otočit se domů jenom proto, že venku není azuro. Vyrazil jsem.

Jízda v autě
Stany

Stačilo pár výškových metrů a déšť se změnil v silné sněžení. Cesta po lávovém poli najednou přestala být skákáním po kamenech, ale změnila se v prošlapávání sněhové plotny. V botách čvachtalo a na kompletně promočeném oblečení se začala tvořit sněhovo-ledová krusta. Člověk se někdy stane testovačem zátěže a odolnosti své vlastní výbavy dřív, než by sám chtěl.

Za hodinu a půl jsem stál na hraně jezírka, které po někdejším ledovci s optimistickým jménem Ledovec OK zbylo. Vlněné prádlo by se dalo ždímat, ale zima mi nebyla. Funguje to. Merino vlna od Devoldu hřeje bez ohledu na to, jestli je suché nebo mokré. Ještě že tak.

Zastavil jsem se nad pamětní deskou:

„Ok je prvním islandským ledovcem, který o status ledovce přišel. Očekává se, že v následujících dvou stech letech stejný osud postihne všechny naše ledovce. Smyslem tohoto památníku je uznat, že víme, co se děje a co je třeba dělat. Jen vy víte, jestli jsme to udělali.”

Príma, tak takhle daleko do budoucnosti nic odhadovat nemůžu. Ale troufnu si na kratší časový úsek: z této cesty neonemocním a stoupání v té sněhové bouři se stane jednou z nejkrásnějších vzpomínek na celý islandský výlet. O výpravě mnohdy rozhodují chvíle, kdy se všechno zkomplikuje – kromě mé hlavy a výbavy, kterou jsem si nabalil…

Hora

 

Petr Horký,
český režisér a polárník. Došel na Severní pól nejdelší českou cestou, přešel Grónsko od východu k západu, na Maledivách objevil potopené lodě, se stanem a na lyžích putoval na Sibiři v nejchladnější obydlené oblasti světa – tzv. pól chladu.

Jako první společně s Václavem Sůrou uskutečnili zimní přechod mongolského jezera Khovsghol.

Petr natočil asi 100 filmů, při práci navštívil asi stejný počet zemí, napsal 10 knih, byl nominovaný na Českého lva, oceněný na Czech Press Photo, cena Egona Ervína Kische a další.

 

 

Zaujaly tě produkty, které používal Petr?

Petr Horký si na výpravu za ledovcem zabalil do batohu Bergans Trollhetta 75

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *