Åsnes

Generace outdoorových dobrodružství.

Åsnes dnes produkuje kolem 30 000 párů lyží ročně a je tak lídrem trhu ve svém segmentu. Značka Åsnes je známa pro svou vysokou kvalitu lyží a díky speciálnímu upevnění stoupacích pásů „skin-lock“, které firma představila v roce 2003. Veškeré lyže se dnes vyrábí ve Švédsku a v České republice ve špičkových továrnách s vysokou znalostí a zkušeností výroby lyží. Design a vývoj je dnes tvořen třetí generací Åsnesů–Asbjørnů a ambasadorů Åsnesu.

Největší povědomí dnes Åsnesu tvoří lyže, které jsou používány při extrémních expedicích a v neupraveném terénu, takzvané backcountry. Åsnes se zaměřuje také na lyže pro skialpinismus.

V roce 2014 představila značka tři nové modely pro skialpinismus, které firma vyvinula ve spolupráci se známým norským freeridovým lyžařem Kjetil Isaksenem. Åsnes, jako jedna z mála značek, nově nabízí speciálně upravené lyže pro lovce a myslivce. Například model Kongsvold je navržen přesně pro pohyb po hustých lesích. Tento model je dodáván bez ocelových hran, aby se o ně nemohli poranit lovečtí psi.

Åsnes je dnes součástí skupiny Active Brands AS, ke které patří i další skandinávské značky jako Kari Traa, Sweet Protection and Bjørn Dæhlie.

Více než 90 let lyžařské historie

Historie značky Åsnes začíná v roce 1910, kdy Arne, nejstarší ze šesti bratrů Åsnesů, dostal práci v lyžařské továrně Hagen v Christianii, dnešním Oslu. Zde se naučil profesi výroby lyží. Nakonec v roce 1913 pracovali v továrně Hagen už čtyři ze šesti bratrů Åsnesů.

Roku 1922 se dva z bratrů rozhodli zahájit výrobu lyží v rodném městě Straumsnes pod názvem “Brødrene Åsnes skifabrikk” – Továrna na lyže bratrů Åsnesů. Výroba začala nejprve ve staré stodole postavené už v roce 1696. Po 11 letech začala být pro výrobu lyží příliš malá, a tak vznikly na farmě zcela nové výrobní prostory s celkovou plochou 200 metrů čtverečních.

Rodina byla chudá a měla omezený rozpočet na investice. Dřevo na stavbu lyží nakupovali bratři Åsnesové v oblasti fjordů a platili za ně rybami, které během cest fjordy ulovili. Dřevo pak do továrny dopravovali na veslici.

Nakupovali dřevo z pařezů a měli k tomu několik důvodů: dřevo bylo levnější a dalo se v něm najít nejlepší materiál pro stavbu lyží. Vznikaly tak ty nejdokonalejší lyže, jaké kdy Norsko vidělo.

Åsnes má dlouhou a bohatou historii postavenou na tvrdé práci a železné vůli. Rodina Åsnesů otevřela první opravdovou továrnu v roce 1933 a v roce 1937 dostali bratři první zakázku královské armády. Poprvé museli najmout pracovníky mimo rodinu.

S příchodem elektrické energie se práce zjednodušila. Na podzim 1948 však továrnu zničil obrovský požár. Díky dobrovolnické práci měla rodina za dva roky od požáru továrnu novou. Měla 250 čtverečních metrů. Několikrát pak byla rozšiřována až na konečných 2600 čtverečních metrů.

Absolutním vrcholem značky Åsnes byl rok 1977, kdy firma zaměstnávala přes 70 pracovníků. V tomto roce vyrobila 137 000 párů lyží, 45 % přitom exportovala do Spojených států a Kanady. Následujících pár let zažila společnost nepatrný útlum způsobený tvrdou konkurencí charakteristickou pro 80‘ léta a zpět do hry je v roce 1984 a 85 vrátily telemarkové lyže, které v tu chvíli zažívaly obrovský boom.

V roce 1998 společnost Brødrene Åsnes Ski AS zkrachovala a za pomocí regionálních investorů byla založena nová – Åsnes Ski AS, která působila až do roku 2006. Åsnes tak už nikdy nebyla rodinnou firmou.

Potom se objevili dva lyžařští nadšenci z Vossu, kteří snili o vlastní lyžařské značce. Øyvind Lauritzen a Hans Engelsen Eide firmu koupili a značku Åsnes zařadili do skupiny Skigutane AS (Lyžující kluci). Společně významně pokročili v designu, marketingu a kvalit produktu. Investovali do výroby i vývoje. Přesto po dvou letech ve ztrátách museli továrnu v Straumsnesu zavřít. Veškerá výroba se přesunula do lyžařské továrny Åre vlastněné společností Skigutane.