Vašek Sůra

 

Václav Sůra je český cestovatel a dokumentarista. Při svých cestách se specializuje na polární kraje či oblast Sibiře. Prošel mimo jiné části Grónska, jezero Bajkal a prošel Špicberky. V roce 2005 došel jako čtvrtý Čech v historii na severní pól. Je uznávaným odborníkem na táboření v extrémních podmínkách.

2011 a 2005  EXPEDICE SEVERNÍ PÓL

2010 – EXPEDICE BERGANS BAJKAL 2010 – první český přechod jezera Bajkal (na délku) pouze ve dvou, 700 km za 24 km a 6 hodin, z expedice vznikl úspěšný dokumentární film oceněný na MFOF

2008 – ŠPICBERKY “Ny Alesund 2008 pocta Františku Běhounkovi”, výprava k výročí 80 let pádu vzducholodi Italia, expedice ve spolupráci s AVČR -uctění památky Fr. Běhounka donesením pamětní desky do místa startu vzducholodi (2. nejseverněji umístěná česká pamětní deska na světě), pochod 210 km přes ledové hory, čtyřčlenná mezinárodní výprava, z expedice vznikl úspěšný dokumentární film několikrát vysílaný v ČT.

2007 – PRVNÍ ČESKÁ SVATBA V MRAZÁKU (při -30°C)

2005 – došel jako čtvrtý Čech v historii na severní pól

2005 – natočen první český dokument o expedici k severnímu pólu

 

Jakou nejnižší teplotu jsi zažil, kde to bylo a co jste měl na sobě?

Pokud se bavíme o skutečném mrazu – měřitelném, tak teploty okolo -40°C v noci ve stanu. Pokud se bavíme o „pocitovém mrazu“, tak jsem šel asi dva dny v teplotách okolo -80°C, to už není sranda, ale přežili jsme to bez omrzlin. Spodní prádlo DEVOLD ACTIVE, na tom DEVOLD EXPEDICE. Dále DEVOLD Termobunda, pak kompletní membránové oblečení Bergans  (Polar Jacket + kalhoty s laclem) a péřová bunda Bergans – Expedition Down Parka. Rukavice – DEVOLD vlněné palčáky + membránový převlek Bergans. Hlava – Devold kukla a neoprénová kukla i s obličejovou maskou tzv. „Gorila“ (dovoz z USA) a DALE vlněná čepice a navrch ještě péřová kapuce. Kanadské boty BAFFIN do -100°C. 10 hodin denně v těchto mrazech za silného větru znamenalo téměř stále jít, jinak se to přežít nedalo. Tyto tepoloty jsem zažil na Sibiři v roce 2010 při přechodu Bajkalu.

Jak dlouho jsi vybíral značku termoprádla, než jsi “skončil” u Devoldu?

Bylo to celkem jednoduché. „Vyrostl“ jsem na MOIŘE, se kterou jsem byl léta spokojen a měl jsem všechny možné vrstvy a různě je střídal. Až jednou…natrefil jsem téměř náhodně na značku DEVOLD a vzal si na vyzkoušení jedno triko na expedici, když pominu tepelný komfort a ostatní věci, tak první co mne doslova nadchlo – triko po týdnu nošení a téměř neustále propocené nepáchlo ..-:)) …a bylo rozhodnuto

Kdybys měl uvést jedinou největší přednost prádla Devold, která by to byla?

„NESMRDÍ“! Můj rekord je 25 dní v jednom prádle a ušel jsem při tom téměř 700km.

Jaké bylo Tvoje první setkání s oblečením ze Skandinávie?

Již před lety na Špicberkách jsem v místním obchůdku s veškerou možnou výbavou okukoval značku DEVOLD a prohlížel propagační fotky starých polárnických legend oblečených právě v DEVOLDU. Ceny byly ale tenkrát pro mne tak „astronomické“, že jsem si z „expediční kasy“ nemohl dovolit nic koupit…

Který konkrétní kousek oblečení ze své výbavy máte nejraději a proč?

Když já je mám rád všechny…-:)) Pokud ale mám jeden kousek vybrat, tak je to bunda Bergans – Polar Jacket s membránou Dermizax. Mám kapuci lemovanou mohutnou kožešinou (finský mýval) a to je to „typické“ pro polárníky….

V jaké situaci jsi nejvíce ocenil vlněný Devold?

Určitě při pádu do ledové vody, což se mne stalo již několikrát – vždyť třeba na Severní pól se jde stále po zamrzlém moři se spoustou trhlin. Devold mne „podržel“ promočeného v mrazech těch několik  potřebných minut, než mi kolegové postavili stan a zapálili vařič – jediný zdroj tepla.

Nejnáročnější sportovní výkon?

Rozhodně první český přechod jezera Bajkal v roce 2010. 700 km za 24 dní a 6 hodin se 108 kg zátěže na startu.

Chtěl jsi někdy s „polárničením“ seknout?

(Smích) Skoro při každé expedici, v těch exponovaných situacích. Nejlépe to vystihuje R.Messner ve své knize „Už nikdy“. Když měl stejné pocity tak prohlašoval: “jestli tohle přežiji, tak už s tím opravdu skončím, už na další expedici nikdy nevyrazím“…..no a za dva týdny po návratu v „teple“ domovamu  začala v hlavě  hlodat další výzva, další nápad na další výpravu. Ano, tak s tím se ztotožňuji..-:)

Největší radost?

Když se expedice podaří a člověk to zvládne a dosáhne vysněného cíle. Je jedno, zda-li je to Severní pól a nebo přechod Špicberk, vždy s tou výpravou, na kterou se několik měsíců předem připravuji, prožiji kus svého života. A pak tam najednou jste, stojíte na místě o kterém třeba i několik let snili…slzy na krajíčku a v duchu si říkáte, stálo to za to!

Největší krize?

Ta nepříjemně mrazivá rána ve stanu, kdy někdy i po probdělé noci, kdy vám stan „rve vichřice“ a předčasně vás probouzí třeskutý mráz. Ve stanu je ráno vše omrzlé, pokryté vrstvou jinovatky, včetně vašeho oblečení. Musíte vylézt z teplého spacáku, vše to zabalit naložit na saně a vyrazit dál. Jinou možnost prostě nemáte. Taková rána k tomu „polárničení“ samozřejmě patří, ale opravdu je nemám rád!..-:)

Co Tě na cestování a sportování nejvíc baví a naopak nejvíc obtěžuje?

Nejvíce baví: Když už jsem na „startu“ – zapřáhnu saně a přede mnou jen ta ledová pustina, ten ohromný pocit svobody, volnosti, vše si vezu na saních a ráno ani kolikrát netuším, kde budu večer tábořit…nic se tam nedá „okecat“, všem to měří stejně. Peníze tam už nemají žádnou „moc“…

Nejvíce obtěžuje: Ty „transporty“ do místa expedice, celníci, úředníci, kontroly, dohadování…všichni cestovatelé vědí o čem mluvím.

Máš nějaký sen, který by sis chtěl splnit?

Mám, ale ví ho jen úzký okruh lidí a veřejně to ještě nechci prozrazovat. Bude to hodně náročné po všech stránkách…ale když se chce…-:)

Rada pro Tvé následovníky, kteří se chtějí naplno věnovat stejnému sportu jako Ty?

Je jednoduchá: Vždy se dokonale připravit po všech stránkách a připravit se i na ty horší situace. Polární kraje nic neodpouští a za chyby se tam draze platí. „Kdo je připraven, není zaskočen“!

Jak hodnotíš oblečení, které používáš ?

Devold Active (triko, boxery a spodky): Lepší prádlo snad ani neexistuje! Naprosto dokonalé! Odvod potu a tepelný komfort je nejlepší jaký jsem kdy zažil! To je pro mne doslova „vlajková loď“ ve spodním prádlo! Poslední roky je to na expedici vždy moje „první“ vrstva. Používám ho v zimě téměř stále  – při  „túrce“ v Krkonoších, nebo třeba i při normální procházce po lese.

Devold Thermo Jacket: Skvělý tepelný komfort, prodloužené rukávy s „návleky na dlaně“ – to využívám v zimě často, když to není ještě na rukavice. Výborná kapsička „na srdci“ – tam nosím většinou MP3 přehrávač. Bundu mám velice oblíbenou, je skvělá jak na „normální“ cesty tak i do extrémního počasí.

Devold + Bergans kombinace vlněných rukavic s nepromokavými: Výborná kombinace, několikrát prověřena v opravdu náročných podmínkách! Ohromný tepelný komfort – vystačím s touto kombinací do -40°C. Při přechodu Bajkalu jsem používal výhradně tuto dvojici rukavic a výborně se osvědčila.

Bergans expediční Bunda + kalhoty – Arctic expedition: To je opravdu pravá polárnická vychytávka – nezapře se tady Rune Gjeldnes, který se na tomto úžasném polárnickém ohozu podílel a sám ho na svých opravdu extrémních výpravách obléká. Vše je přesně na svém místě a vše je funkční, promyšlené – například malé „karimatky“ vsazené v kolenou jsou k nezaplacení třeba při stavbě stanu, kdy často musím klečet přímo na ledu. Skvěle řešené jsou i různá odvětrání a obsluha zipů – má opravdu dlouhé „úchyty“ zdrhovadel pro pohodlnou manipulaci v palčácích. Pro zajímavost – kožešinu na kapuci jsem si zajišťoval sám včetně našití – vše (včetně dovozu kožky z finského mývala) zařídil profesionální kožešník.

5 největších úspěchů:

  • Úspěšné dokončení zatím každé polární výpravy.
  • Přechod Bajkalu – ten sledovalo veliké množství lidí po celém světě.
  • Ani Severní pól není tak jednoduchá meta – dvakrát na lyžích, jednou vrtulníkem.
  • skvělý tým lidí kolem sebe – bez kterých bych ty výpravy bylo těžké uskutečnit.
  • Být oblékán Norskou módou.

Nejnovější projekt Pól chladu 2013 – Letošní cesta na nejchladnější místo severní polokoule, smozřejmě do Ruska, kde je možné opravdu všechno

Expedice Bergans Bajkal 2010 – Oficiální stránky této unikátní expedice

O expedici Bergasn Bajkal 2010 na severskelisty.cz – Další z článků o tomto ruském dobrodružství

Rozhovor na serveru tyden.cz – Sami čtenáři se mohli Vaška ptát na to, co je zajímá

Rozhovor pro svetoutdooru.cz – Rozhovor o cestách a vybavení, které používá

Osobní stránky Vaška Sůry www.vaseksura.com

Jméno: Vašek Sůra

Co dělám: Často sním o ledových pláních a nádherné přírodě dalekého severu, někdy i východu. Nejhorší je, že čím blbější nápad, tím více se mi tam vždy chce. Mám v životě štěstí na lidi kolem sebe, že mi často pomáhají ty sny plnit a v ničem mě neomezují…

Jak prožívám Vánoce : Kupodivu rád trávím tento čas v kruhu rodiném a těším se na setkání se všemi, na které během roku nemám tolik času. Vánoční čas je většinou období vyrcholících příprav na nadcházející polární výpravu. Všechny tím štvu, ale součástí příprav je i „zatučňování“ a tak na rozdíl od svého okolí, které má výčitky z nadměrné konzumace všech těch dobrot se nezřízeně cpu vším možným (samozřejmě v rámci tréninku)!

Nejbližší plánovaná aktivita: Termín přesně ještě nemáme domluven, ale rádi by jsme se s mým parťákem Petrem Horkým vydali zpět do Mongolska – přesnou destinaci zatím tajíme.

Mou vášní je: Mám jich několik. Tou největší je polární vášeň. Jdu-li krásnou zimní krajinou, na svých saních mám vše pro přežití a táboření na několik dní tak jsem doslova v „7 nebi“… A můžou to být třeba jen Krkonoše.

Můj oblíbený kousek od značky DEVOLD je: triko Duo Active. Nejlepší funkční triko všech dob, napříč materiály i výrobci ! Zažil jsem v něm pochody v opravdu veliké „kose“  mnohdy i pod hranicí -50°C a je to triko opravdu bez kompromisu!!!

Mé přednosti: No to se hodně špatně o sobě píše, ale toto o mně říkají ostatní a tak na tom asi něco bude: Bezkonfliktní a veselá povaha, údajně mistr improvizací a oprav a pevná vůle – tu mám, to je u polárníka téměř nutnost.

Mé slabé stránky: Ta hrozná výřečnost, ukecanost. A to jsem si na tu pusu udělal letos dokonce i papíry – školu rétoriky 🙂

Životní cíl: Vybudovat a provozovat první české polárnické muzeum – vždyť česká historie polárních výprav se rozhodně nemá za co stydět!

Můj nesplněný sen: Pořádná polární výprava v Antarktidě.

Mé životní motto: „Kdo je připraven, není zaskočen!“

Zkušená rada na závěr: „Měj svůj strach pod kontrolou, postav se překážkám a věř, že jsi schopen je překonat.“